Ringier AS dál manévruje ve střední Evropě

pátek, 24. ledna 2014, 07:15 Tisk MediaGuru

Po odchodu z Česka si Ringier Axel Springer zajišťuje přítomnost v Maďarsku.

Společný podnik švýcarské mediální společnosti Ringier a německé Axel Springer zahájí v Maďarsku. Obě firmy tak na maďarském trhu vytvoří stejný podnik pod názvem Ringier Axel Springer, jako mají v jiných zemích střední a východní Evropy.

Maďarsko bylo přitom zemí, kam Ringier Axel Springer zamýšlela vstoupit už před čtyřmi lety společně s dalšími čtyřmi zeměmi, ve kterých se následně objevila – tj. v Česku, Slovensku, Srbsku a v Polsku. V Maďarsku ale tehdy spojení neprošlo u antimonopolního úřadu. Toho jsou si obě firmy vědomy, proto společně s aktuálním vstupem na maďarský trh oznamují prodej části portfolia. Ringier prodává hlavní maďarský levicový deník Népszabadság a Axel Springer přední ekonomický deník Világgazdaság. Novým majitelem obou deníků má být společnost Vienna Capital Partners.

V portfoliu spojených aktivit Ringeru a Axel Springeru tak zůstává hlavní maďarský bulvární deník Blikk, stejnojmenný portál, největší maďarský nedělník Vasárnapi Blikk a řada magazínů navázaných na značku Blikk. Mezi tituly obou vydavatelství patří také několik časopisů (např. Glamour, Geo či Auto Bild) a jejich online extenze.

Ringier Axel Springer tak přeskládává své portfolio médií v regionu střední a východní Evropy. Zatímco z Česka se stahuje – novými majiteli se na konci loňského roku stali podnikatelé Daniel Křetínský a Patrik Tkáč – v Maďarsku se spojuje. Zbavuje se ale serióznějších novinových titulů a naznačuje, že hlavním smyslem této transakce má být cesta k digitalizaci portfolia. „Rozšíření našeho portfolia do Maďarska pro nás jako skupinu znamená vstup na další zajímavý trh ve střední Evropě. Pro maďarskou dceřinou společnost pak především znamená přístup k digitálnímu a žurnalistickému know-how. Ringier Axel Springer Media AG významně přeměnila své portfolio v posledních 15 měsících. V současnosti víc než polovinu našich příjmů získáváme v digitálním segmentu,” řekl Mark Dekan, CEO Ringier Axel Springer Media.

Joint venture společností Ringier Axel Springer vznikl v roce 2010 pro aktivity obou mediálních společností v regionu střední a východní Evropy. Pod jednu společnost se tak koncentrovaly mj. největší bulvární deníky v regionu – Blesk (Česko), Nový čas (Slovensko), Blic (Srbsko) a Fakt (Polsko). Spojení bylo zamýšleno i pro maďarský trh, kvůli nesouhlasu antimonopolního úřadu ale nevzniklo. Z českého trhu společnost na konci roku 2013 odešla. „Tímto krokem se může Ringier Axel Springer Media AG ještě více soustředit na své aktivity na trzích, na nichž již zaujímá vedoucí postavení v digitální oblasti,” zdůvodnil odchod v prosinci generální ředitel Mark Dekan.

Mark Dekan, CEO Ringier Axel Springer Media

-mav-