Šámal vyvracel body stížnosti 23 redaktorů

středa, 06. listopadu 2013, 12:20 TV MediaGuru

Šéfredaktor zpravodajství ČT Zdeněk Šámal odmítl 13 bodů stížnosti z petice 23 redaktorů.

Rada České televize podle očekávání požádala generálního ředitele Petra Dvořáka o prošetření stížnosti části redaktorů na ovlivňování zpravodajství veřejnoprávní televize. Dvořák chce stanovisko prezentovat na jednání rady 11. prosince. Uvedli to na zasedání rady.

Dvořák chce vytvořit nezávislou skupinu složenou ze zástupců médií, akademické sféry a mediálních odborníků, která by stížnost posoudila. Vytipované členy skupiny již oslovil. Zároveň zadal vnitřní audit a zapojit chce i etický panel.

Na údajné ovlivňování zpravodajství šéfredaktorem Petrem Mrzenou upozornilo minulý týden v dopise radě 23 redaktorů ČT v čele s Danielou Drtinou a Adamem Komersem. Ovlivňování se mělo dít ve prospěch prezidenta Miloše Zemana nebo strany SPOZ. Ředitel zpravodajství Zdeněk Šámal před radou všech 12 uvedených příkladů ovlivňování podoby zpráv odmítl a postupně zdůvodnil zvolené postupy v těchto případech. Argumenty zveřejnil - níže přinášíme jejich plné znění.

Předseda rady Milan Uhde uvedl, že záležitost vysvětlením Šámala nekončí a problém považuje za velmi vážný. Navrhl všechny petice i reakce na ně zveřejnit. Dodal, že spoléhá na to, že se redaktoři neuchýlí k projevům občanské nespokojenosti. „Považuji za základní problém, zda ve zpravodajství existuje tvůrčí atmosféra umožňující výměnu názorů, nebo atmosféra obav a strachu," uvedl.

Na dopis radě minulý týden reagovala další petice šesti desítek redaktorů, podle kterých zpravodajství ovlivňované není. Petici doplnil další dopis 16 redaktorů, kteří upřesnili, že podporují Šámala jako šéfa zpravodajství.

Redaktory, kteří si stěžovali na údajné zásahy do zpravodajství, v úterý podpořil Český filmový a televizní svaz a další organizace. Vyzvaly Radu ČT, ať se nespoléhá na audit zadaný Dvořákem a prověří věc sama.

Reakce Zdeňka Šámala na stížnosti 23 redaktorů

-čtk-, -mav-