CME chce snižovat zadlužení, očekává tržní růst

pátek, 17. března 2017, 13:15 TV MediaGuru

Majitel skupiny Nova hodlá letos snižovat své zadlužení, říká šéf CME Michael Del Nin.

Společnost CME, majitel tuzemské televizní skupiny Nova, očekává letos růst ve všech zemích, ve kterých působí. Má pomoci firmě k tomu, aby se začala zbavovat svého těžkého zadlužení, řekl Michael Del Nin, jeden ze dvou generálních ředitelů CME, v rozhovoru pro agenturu Reuters. Zadlužení CME představovalo na konci roku 2016 více než 1 mld. USD.

CME už na začátku března oznámila, že se se svým hlavním akcionářem, firmou Time Warner, domluvila na snížení úroků z dluhu o 1,5 procentního bodu. Výsledkem má být úspora minimálně 30 mil. USD do konce roku 2018.

CME by podle Michaela Del Nina mohla začít od letošního listopadu vyrovnávat úvěr ve výši 251 mil. euro, který je splatný v roce 2018. Vedle warantů má na úhradu dluhu použít i hotovost. V průběhu letošního roku si tak chce firma vytvářet a držet hotovost právě za účelem splácení dluhu.

Letošní výhled hospodaření CME poskytne po oznámení výsledků za první čtvrtletí 2017. Vedení CME ale podle Del Nina očekává, že trh s televizní reklamou ve všech šesti zemích, kde je CME aktivní, poroste. „Očekáváme další růst a zlepšenou marži. Výnosy z přenosových poplatků porostou letos rychleji než reklamní výnosy,“ naznačil Del Nin.

Příjmy z předplatného a přenosových poplatků představovaly loni 12 % výnosů CME, celkově dosáhly 638 mil. USD. Klíčovým výnosovým zdrojem je tak pro CME televizní reklama. Management společnosti je ale přesvědčen, že význam přenosových poplatků a předplatného na celkovém hospodaření do budoucna poroste. „Letos očekáváme dvouciferný růst v předplatném a přenosových poplatcích,“ uvedl Michael Del Nin.   

-mav-