Počet dronů stoupne do 2020 na 4,7 milionu

sobota, 20. května 2017, 08:50 Marketing MediaGuru

Podle odhadu se trh s drony pro komerční účely dostane na úroveň 127 miliard dolarů.

Drony se ke komerčním účelům začínají používat stále častěji. Amazon už na britském, kanadském i americkém trhu testuje doručení dronem do 30 minut, DHL to zkouší v Německu a na českém trhu si tuto možnost vyzkoušela v loňském roce společnost Mall.cz. Její dron doručil zásilku na trase 1,7 km do pěti minut. Trh s drony tak nadále roste.

Podle studie společnosti Allianz Rise of the Drones stoupne počet dronů do roku 2020 na 4,7 milionů. Dle odhadu se trh, který se zabývá komerčním využíváním dronů, zvýší z dnešních 2 miliard dolarů (48 mld. Kč) do roku 2020 na přibližně 127 miliard dolarů (3 bil. Kč).

Drony budou přitom využívány k průmyslovým kontrolám, leteckému snímkování, hlídání hranic, distribuci zboží, nouzovému zásobování, průzkumu růstu rostlin, ale i pro rekreační účely. „Komerční využívání dronů se v dalším desetiletí výrazně zvýší, protože jsou velmi užitečné při pomocných či nebezpečných pracích,“ vysvětluje upisovatel leteckého pojištění AGCS Thomas Kreismann.

Rovněž se drony hodí k využití v médiích, například k záběrům zaplavených území či oblasti postižené jinou přírodní katastrofou. Hodí se také ke snímání sportovních událostí, jako je fotbalový zápas či lyžování. Zde se však musí brát v potaz i možné riziko, které se s drony pojí. Vzpomenout lze například nehodu, kdy téměř o vlásek ujel padajícímu dronu na Světovém poháru v Madonně di Campiglio rakouský sjezdař Marcel Hirscher. Od té doby jsou drony během závodů Mezinárodní lyžařské federace (FIS) zakázány.

Rozvoj dronů limituje také státní regulace vzdušného prostoru. Majitelé dronů pro komerční využití musí dostat povolení od Úřadu pro civilní letectví (ÚCL). Rovněž by měli mít i „povinné ručení“ na pokrytí škod, způsobených dronem.

-stk-