SPIR: Inzerenti mají chtít záruky umístění reklamy

pátek, 16. června 2017, 07:30 Internet & Mobil MediaGuru

Internetové sdružení SPIR upozorňuje inzerenty na rizika zobrazování v nevhodném kontextu.

Tuzemské internetové sdružení SPIR vyzývá inzerenty a jejich agentury, aby při umísťování své reklamy distribuované prostřednictvím reklamních sítí na platformách s uživatelským obsahem požadovali záruky, že se jejich reklama nezobrazí u nevhodného obsahu.

Čerstvý případ, kdy řada globálních značek v rámci akce Brand Safety stáhla svou inzerci z platformy YouTube v důsledku toho, že se jejich inzeráty zobrazily před videem islámských extremistů, upozornil podle SPIR na případy, kdy byly reklamy prestižních značek nekontrolovaně umístěny vedle nevhodného či nežádoucího obsahu, a to bez vědomí zadavatele.

Značky jako Vodafone nebo Procter & Gamble se rozhodly svoji reklamu z platforem s uživatelským obsahem stáhnout, protože se zobrazovala v nevhodném, extremistickém, kontextu. Do budoucna budou po platformách jako je Facebook a Google požadovat záruky, že jejich reklamu nezobrazí vedle nevhodného obsahu. Taková situace se v českém prostředí v případě inzerce na serverech etablovaných vydavatelů nestává, protože vydavatelé mají nad obsahem článků kontrolu, dodává SPIR.

"Inzerenti si někdy dostatečně neuvědomují, že si musí pečlivě hlídat, kde se jejich inzerce objeví. Často sledují pouze výkonnostní parametry reklamy a netuší, že se jejich značka může objevit vedle mimořádně problematického obsahu. Toto riziko hrozí především tam, kde je obsah generován uživateli a nikoliv důvěryhodnými vydavateli, kteří za obsah ručí svým jménem," zdůraznil Ján Simkanič, předseda Sdružení pro internetový rozvoj.

Situace, kdy se reklama zobrazí v nevhodném kontextu, může nastat i u programatického nákupu, když uživatelem nahraný obsah není dostatečně popsán. Reklamní systém pak nedokáže spolehlivě určit, co obsahuje, a reklama se tak zobrazí i na těch místech, s nimiž značka v žádném případě nechce být spojována. V médiích, jejichž obsah je tvořený redakcí, k tomuto zpravidla nedochází, neboť vydavatel je za obsah zodpovědný a má ho pod kontrolou.

-mav-