Facebook si přestává účtovat za náhodné prokliky

neděle, 13. srpna 2017, 09:05 Internet & Mobil MediaGuru

Inzertní síť Audience Network nově počítá i se situací, kdy došlo k rozkliknutí reklamy omylem.

Facebook chce vyřešit problém s náhodnými prokliky, který se váže k prohlížení webu na mobilních zařízeních prakticky už od jejich masovějšího rozšíření. Obecně stačí na nevelkém displeji málo a uživatel otevře i ten odkaz, jemuž by se při prohlížení na standardním stolním počítači elegantně vyhnul. Právě takové prokliky ale největší sociální síť světa přestává zadavatelům účtovat. Algoritmus jejich náhodnost vyhodnocuje podle toho, zda se uživatel během dvou sekund vrátí na původní stránku s odkazem, nebo nikoliv. Přepnutí stránky zpět je jasným znamením, že šlo o omyl, připomíná produktový manažer Facebooku Brett Vogel na firemním blogu.

Aktualizace se týká jen inzerce v rámci Facebook Audience Network, tedy marketingového ekosystému Facebooku využívaného aplikacemi, mobilními hrami a vydavateli k hostování "svých" reklam i mimo rozhraní řečené sociální sítě. S tím souvisí skutečnost, že část provozovatelů aplikací či mobilních stránek chce s vidinou zisku z reklamy "donutit" uživatele k tomu, aby na ni co nejvíc klikali. A to i kdyby k tomu mělo dojít omylem, například pomocí co nejvíce nepřehledného designu či zničehonic vyskakujících reklam – ideálně do těch míst, kam se zrovna uživatel chystá kliknout, připomíná portál Adage. "Taková praxe se může vydavatelům krátkodobě vyplatit. Zadavatelům či uživatelům a čtenářům ale nepřináší žádnou přidanou hodnotou. Čili není v zájmu vydavatelů, kteří chtějí být v budoucnu dlouhodobě výděleční," dodal Vogel.

fb_priklad

Podle analytické společnosti Pixalate dosahuje podíl náhodných prokliků v display reklamě necelých šesti procent. Změna přístupu Facebooku vůči tomuto druhu interakce souvisí s dalším zpřesněním jeho metriky v síti Audience Network. Ta nově nabídne údaje o počtu "hrubých impresí". Jde o statistiku celkového zhlédnutí konkrétní reklamy, včetně náhodných prokliků či jejích "návštěv" speciálními boty.

Jason Kint ze sdružení Digital Content Next, které má hájit zájmy vydavatelských domů, ovšem vnímá popsanou aktualizaci jako svého druhu marginálii. "Značky se přece jenom snaží budovat o něco vyvinutější reklamní ekosystém, takový, který vede ke vzbuzování tužeb a podpoře poptávky. Tohle je ale pouze optimalizace metriky přímé odezvy," vysvětlil Kint pro Adweek. Podle něj se tak Facebook možná snaží jen odvést pozornost zadavatelů od problémů s ostatními svými metrikami. Ty v případě některých ukazatelů vykazovaly nepřesná čísla. Konkrétně šlo třeba o statistiky zhlédnutých videí, jež byly kvůli chybě v kódu přibližně o třetinu nižší. Facebook se poté mimo jiné zavázal, že s vylepšováním a ověřováním funkčnosti svých nástrojů mu budou pomáhat třetí strany. Zpřesnění analytických nástrojů Audience Network tak do tohoto obecnějšího trendu zapadá.

-jav-