Moskevská reklama vyvolala poprask

pondělí, 09. května 2011, 09:26 Aktuality MediaGuru

Rozhořčení mnoha lidí v Moskvě vyvolaly transparenty, které vyzývají Rusy, aby si zkusili žít jako jejich dědové za druhé světové války jen s kouskem chleba denně. Na transparentech vyvěšených v ruské metropoli na pokyn radnice pár dní před svátkem 9. května, dnem vítězství nad nacistickým Německem, se lze dočíst, co museli vytrpět sovětští vojáci v letech 1941-1945. Doplňuje to slogan: "Naši dědové to dokázali. Zkus to i ty!" Reklama připomíná hlavně to, že vojáci spali za války na zemi a museli se spokojit jen s kouskem chleba, kouskem cukru a sklenicí vody denně.

"Hlavní město zůstane o vodě a o chlebu," reagoval ruský list Izvestija, který označil slogan za dvojsmyslný. "Moskevská radnice zřejmě zapomněla, že naši dědové bojovali za to, abychom my nemuseli zažít to, co oni," odsoudilo počin radnice sdružení komunistů hlavního města. Bloggeři se uchýlili k černému humoru a napsali, že současná ekonomická recese, nízké důchody a vysoká inflace dělají scénář této reklamy realističtější než kdykoli předtím.

"Co to má znamenat? Připravují nás na hlad a nedostatek?" ptají se bloggeři. Mluvčí radnice Vladimir Jakovlev se snažil zmírnit napětí ve městě a ujistil, že není třeba brát výzvu na billboardech doslova. "Transparent nevyzývá přímo lidi, aby byli o chlebu a vodě nebo aby spali na zemi," snažil se vysvětlit v rozhlasové stanici Echo Moskvy. "Chceme jen, aby Moskvané chápali, čím museli projít naši dědové kvůli vítězství, jakou obrovskou cenu to vítězství má. Na internetu je vždycky halda provokatérů, kteří rozpoutají skandál z ničeho."

-čtk-