Německá média bojují za autorská práva na webu

úterý, 24. května 2011, 15:52 Aktuality MediaGuru

Německá média a ochranné svazy chtějí hájit svá autorská práva na internetu, sdružily se proto do organizace nazvané Německá aliance tvůrců obsahu. Společně se budou snažit působit na politiky, aby vytvořili lepší zákonné podmínky pro producenty děl při jejich zveřejňování na celosvětové síti.

V alianci své síly spojily německé veřejnoprávní televize ARD a ZDF, Burzovní spolek německého knižního obchodu, Spolkový svaz hudebního průmyslu (BVMI), Aliance německých filmových a televizních producentů, organizace filmového průmyslu SPIO, Svaz soukromých rozhlasových a televizních médií (VPRT) a společnost na ochranu autorských práv GEMA.

Všechny tyto organizace se podle vlastních slov chápou jako tvůrci obsahu a cítí malou podporu ze strany politiků. "Jsme obětováni na oltář digitální lhostejnosti," prohlásil na dubnové zakládací tiskové konferenci šéf BVMI Dieter Gorny.

"V časech, kdy je prakticky kdykoli a kdekoli k dispozici nekonečné množství mediálních obsahů a nabídek, upadá práce tvůrců a poskytovatelů tohoto obsahu někdy v zapomnění. To je fatální vývoj, který je podporován i na evropské úrovni, a je výzvou pro politiku v Německu, aby ho odvrátila," apelovala na německé představitele šéfka ARD Monika Pielová.

Právě na ně a na veřejnost chce aliance působit a zdůrazňovat reálnou hodnotu děl, která jsou na webu zveřejňována často zdarma. Jak poznamenal berlínský deník Der Tagesspiegel, aliance chce především bojovat proti pirátství a "gratis-kultuře" na internetu. Podporu pro své úsilí by mohla získat také od vydavatelů německých novin a časopisů, jejichž zastřešující svazy by se podle Tagesspiegelu měly k alianci připojit jako další.

-čtk-