Tendr ČT na prodej reklamy znovu prozkoumá ÚOHS

úterý, 24. května 2011, 11:51 Aktuality MediaGuru

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) začal znovu zkoumat tendr České televize na prodej reklamního prostoru v České televizi. Výběrové řízení s odhadovanou hodnotou 195 milionů korun napadla společnost MediaPlatform. Uvedl to předseda antimonopolního úřad Petr Rafaj. Tendr vyhrála konkurenční Media Master.

MediaPlatform, která byla z tendru vyřazena, protože předložila nevyhovující pojišťovací smlouvu, výběrové řízení napadla minulý týden. ÚOHS již zahájil správní řízení. "Zadavateli běží lhůta pro zaslání dokumentace o veřejné zakázce," uvedl Rafaj. Podle něj firma napadla postup ČT při posouzení kvalifikace.

Podle České televize podal MediaPlatform proti výsledku tendru námitku, ale ČT jí nevyhověla. "ÚOHS nyní zkoumá toto rozhodnutí, ale není tím ovlivněn ani zastaven proces uzavření smlouvy s Media Master," sdělil mluvčí ČT Ladislav Šticha.

ÚOHS mezitím koncem dubna zastavil jiné řízení, které zahájil v září loňského roku. Úřad měl pochybnosti o stanovení hodnocení podle dílčího hodnotícího kritéria "způsob, kvalita a relevantnost stanovení obratu ČT z prodeje reklamního prostoru v roce 2011". Po několika měsících ale dospěl k závěru, že toto kritérium ČT stanovila v souladu se zákonem o veřejných zakázkách, a proto ÚOHS řízení zastavil.

Podle informací z dubna byla Media Master vybrána na pět let. Tendr na prodej reklamního času byl vypsán loni na jaře, tehdejší smlouva měla platnost pouze do konce loňského prosince. Přihlásili se do něj dva uchazeči, a to právě Media Master a MediaPlatform. V září 2010 zasedla výběrová komise, ale vzhledem k tomu, že ÚOHS napadl jedno z kritérií výběrového řízení, nebylo možné ve výběru pokračovat. Platnost smlouvy tak byla prodloužena do konce výběrového řízení.

Česká televize odhaduje, že letos jí výnos z reklamy kvůli ekonomické recesi v minulých letech klesne o devět procent na 480 milionů korun. Tyto peníze jsou určeny hlavně pro Státní fond pro podporu a rozvoj české kinematografie a na rozvoj digitálního televizního vysílání. Reklama by měla z ČT zmizet po skončení procesu digitalizace vysílání, ve sněmovně ale leží novela, podle níž by reklama v ČT zůstala.

-čtk-