ČT vypne 30. června několik analogových vysílačů

úterý, 07. června 2011, 07:53 Aktuality MediaGuru

Česká televize vypne 30. června v rámci digitalizace televizního vysílání devět velkých a 166 malých analogových vysílačů. Vypnutí sedmi dalších vysílačů, které podle plánu měly ukončit svou činnost, zhruba o čtyři měsíce odloží.

V případě vysílačů velkého výkonu se na změnu musejí přichystat lidé přijímající signál stanice ČT1 z Brna - Kojál, Hodonína - Babího lomu, Hradce Králové - Krásného, Liberce - Ještědu, Mikulova - Děvína, Rychnova nad Kněžnou - Litického Chlumu, Svitav - Kamenné Horky, Trutnova - Černé hory a Žďáru nad Sázavou - Harusova vrchu. Jejich signály jsou v současnosti označené piktogramem v podobě čtyř čtverečků vpravo dole na obrazovce a průběžně se objevující textovou lištou s informacemi o nezbytném přechodu na digitální příjem. Po skončení vlastního vysílání pak divákům přijímajícím dané signály zůstane na obrazovkách ještě následující den výrazné textové upozornění přes celou obrazovku. Podobně jsou označené i vypínané vysílače malého výkonu, takzvané dokrývače. Výjimku tvoří 15 z nich, jejichž vysílání před vypnutím z technických důvodů označené zmíněnými grafickými prvky není. Česká televize již o vypnutí analogových vysílačů malého výkonu individuálně informovala úřady dotčených měst a obcí.

Česká televize současně odkládá vypnutí sedmi analogových dokrývačů ČT1, které měly skončit podle původního plánu také koncem června. Jedná se o vysílače například na Žďársku, Olomoucku, Náchodsku či Blanensku. "Pro dané lokality bylo na základě kontrolních měření a analýz potřebnosti a vhodnosti rozhodnuto o vybudování digitálních dokrývačů," uvedl Štěpán Janda z ČT. Jejich spuštění lze podle něj očekávat během zhruba čtyř měsíců. Do té doby tedy zůstanou v příslušných městech a obcích v provozu analogové dokrývače ČT1.
   
-čtk-