ČTK bude mít od pátku nového ředitele, bude jím Jiří Majstr

čtvrtek, 09. června 2011, 13:45 Aktuality MediaGuru

Novým generálním ředitelem České tiskové kanceláře (ČTK) bude od pátku Jiří Majstr (53). Do funkce jej v březnu ze sedmi kandidátů zvolila jednomyslně Rada ČTK poté, co dosavadní generální ředitel Milan Stibral (64) oznámil svou rezignaci. Stibral, který stál v čele agentury od roku 1993, odchází do penze.

Majstrovou prioritou v ředitelském křesle zůstane zachování objektivity zpravodajství. "Základním kamenem mé vize je, že zpravodajství ČTK musí být nestranné, spolehlivé, pravdivé," řekl Majstr. Agentura podle něj musí být politicky nezávislá a být tak i vnímána.

Mezi hlavní Majstrovy úkoly bude patřit příprava nových obchodních produktů a služeb, které ČTK nabídne svým klientům. Agentura totiž, přestože je veřejnoprávní, nedostává od státu nebo veřejnosti žádné dotace ani koncesionářské poplatky. Rozhodujícím zdrojem jejího financování jsou výnosy z prodeje zpravodajství.

Nové obchodní příležitosti vidí Majstr například ve snaze nabízet nové služby, oslovit nové trhy, ale také v rozšíření zpravodajství pro mobilní zařízení. "Jsou připraveny aplikace, které budou náš servis - přesněji jeho části - prodávat," řekl Majstr. Po aplikacích pro iPad a iPhone například agentura přichystala aplikaci pro zařízení s operačním systémem Android a nabízí výběr servisu i pro čtečky Kindle. Aplikace jsou navrženy tak, aby bylo možno je přizpůsobit a nabídnout i dalším médiím či tvůrcům obsahu.

Další příležitosti poskytují fotografie. Fotobanka agentury nabízí vedle historických a reportážních snímků již dva roky i ilustrační fotografie a takzvané kreativní foto. "To je pro nás významný směr rozvoje, kterým se snažíme zasáhnout nové trhy," řekl Majstr.

Přestože se na ekonomické situaci agentury negativně odrazil propad českého mediálního trhu, chce ČTK i letos dosáhnout vyrovnaného hospodaření. "ČTK už na sobě pracuje několik let, reaguje na změny vnějšího prostředí, přizpůsobuje se a navíc má dobrý potenciál, který ale musí účinně využít," řekl Majstr. Může se opřít i o finanční polštář, který má z minulosti. Plány na další směřování podniku Majstr zveřejní v pátek, kdy na webu agentury publikuje svůj vítězný kandidátský projekt.

Jiří Majstr vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy. V ČTK pracuje od roku 1980. Mimo jiné působil jako její zahraniční zpravodaj v Indii, Spojených státech a Velké Británii. V polovině 90. let se podílel na vzniku internetového zpravodajství ČTK, v letech 1999 až 2001 vedl dceřinou společnost ČTK pro internet a nová média Neris. Od roku 2008 je náměstkem generálního ředitele ČTK pro zpravodajství. O místo generálního ředitele se ucházel už v roce 2009, kdy získal tři hlasy ze sedmi.

ČTK byla založena v roce 1918 jako státní agentura, od roku 1993 je veřejnoprávní institucí majetkově i hospodářsky oddělenou od státu. Orgánem, jímž se uplatňuje právo veřejnosti na její kontrolu, je sedmičlenná Rada ČTK volená Poslaneckou sněmovnou. Po rezignaci jednoho člena loni v srpnu a po uplynutí mandátu další členky letos v březnu má rada v současné době členů pět.

ČTK je dnes multimediálním agenturou, která poskytuje denně asi 600 textových informací, na 300 fotografií, 30 audionahrávek, šest videí a pět grafů. Informace získává od vlastních zpravodajů, od řady zahraničních tiskových agentur i z dalších zdrojů.

Roční obrat agentury ČTK, která má zhruba 320 zaměstnanců, je 320 milionů korun. Zpravodajství prodává 550 klientům doma i v zahraničí. Jsou mezi nimi nejen média, ale i firmy a státní a veřejné instituce.

-čtk-