Průzkum: Češi by vyměnili poplatky za reklamu

úterý, 21. června 2011, 08:39 Aktuality MediaGuru

Většina Čechů souhlasí se zrušením koncesionářských poplatků a nevadilo by jim, kdyby kvůli tomu bylo ve veřejnoprávních médiích vysíláno více reklamy.

Vyplývá to z průzkumu, který pro společnost CI Consult & Research provedla agentura Ipsos Tambor. Sněmovna by dnes měla začít projednávat návrh novely zákona o České televizi, podle kterého by z televizních kanálů ČT1 a ČT24 měla zmizet reklama a vysílat by ji měly jen ČT2 a sportovní ČT4.
 
Celkem 81 procent Čechů podle průzkumu souhlasí se zrušením televizního a rozhlasového poplatku, 45 procent lidí se k názoru na zrušení poplatků kloní velmi silně. Naopak pouze čtyři procenta Čechů odmítají zrušení těchto poplatků za veřejnoprávní média. "I přesto, že by to mělo vést k navýšení podílu reklamy ve vysílání, byla by pro zrušení poplatků většina populace, konkrétně 56 procent obyvatel," stojí ve zprávě CI Consult & Research. Na druhou stranu přibližně 19 procent osob by na tuto výměnu koncesionářských poplatků za reklamu nepřistoupilo.

"Česká populace má jednoznačně odmítavý postoj ke koncesionářským poplatkům. Lidé si na druhou stranu uvědomují, že zrušení těchto poplatků je třeba vykompenzovat jinými příjmy veřejnoprávních médií," komentovala společnost CI Consult & Research výsledky průzkumu.

-čtk-