Britská vláda brzdí Murdochovy plány na ovládnutí BSkyB

úterý, 12. července 2011, 00:22 Aktuality MediaGuru

V Británii roste tlak na Ruperta Murdocha kvůli jeho záměru ovládnout televizi BSkyB, a to uprostřed sílícího skandálu kolem odposlechů v jeho bulvárním listě News of the World (NoW). Ministr kultury Jeremy Hunt v parlamentu oznámil, že předá celou věc úřadu pro hospodářskou soutěž a de facto tak odložil rozhodnutí o několik měsíců. Objevila se také tvrzení, že k ilegálním praktikám se uchylovaly i další Murdochovy listy. Týkaly se údajně i nemoci čtyřměsíčního syna bývalého premiéra Gordona Browna.

Hunt tak změnil dosavadní pozici vlády, která dosud tvrdila, že posouzení úřadu pro hospodářskou soutěž není zapotřebí. Podle řady komentátorů nechal Murdoch překvapivě uzavřít NoW právě ve snaze zachránit převzetí celé BSkyB, kterou nyní vlastní z 39 procent.

Cameronova vláda dala již dříve předběžný souhlas s celým projektem. Neobrátila se ale na úřad pro hospodářskou soutěž a přistoupila na záruky Murdochovy globální společnosti News Corporation, že obchod neoslabí pluralitu médií v Británii. Společnost například slíbila, že úspěšný zpravodajský kanál Sky News bude fungovat odděleně od zbytku televize.

Murdoch v Británii vlastní také bulvární deník The Sun, list The Times a nedělník The Sunday Times, proto jeho snaha ovládnout BSkyB vyvolává obavy, že zvýší svůj již tak velký vliv na britskou politiku.

Akcie BSkyB během dne spadly o pět procent a pokračovaly v poklesu z minulého týdne.

Třebaže Murdoch obětoval nejprodávanější britský list, skandál neutichá. Objevily se závěry interního vyšetřování v NoW z roku 2007, podle nichž bylo odposlouchávání už tehdy běžné. BBC uvedla, že maily z té doby ukazují, že NoW kupovala informace o kontaktech na členy královské rodiny od příslušníka královské ochranky. Tyto údaje se údajně týkaly i prince Charlese a jeho manželky, vévodkyně z Cornwallu.

BBC dnes také uvedla, že The Sunday Times se snažily získat protiprávně soukromé údaje o Gordonu Brownovi v době, kdy byl ministrem financí. The Guardian dnes na své webové stránce napsal, že také odhalení o tom, že Brownův syn má nevyléčitelnou cystickou fibrózu, zřejmě pocházelo z ilegálně získaných lékařských záznamů. S odhalením přišel bulvární list The Sun.

-čtk-