Vklad Novy na podporu filmu bude cca 100 mil. Kč ročně

neděle, 03. července 2011, 13:38 Aktuality MediaGuru

Pokud stávající návrh novely zákona o České televizi projde v závěrečném čtení Poslaneckou sněmovnou, bude to pro televizi Nova znamenat odvody na fond kinematografie ve výši přibližně 100 mil. Kč ročně z uvažovaných 150-160 mil. Kč. V pořadu Otázky Václava Moravce to řekl generální ředitel TV Nova Jan Andruško.

Stávající návrh novely předpokládá, že by komerční televizní stanice přispívaly na rozvoj české kinematografie poplatkem ve výši 2 % ze svých ročních reklamních příjmů.

S návrhem však nesouhlasí TV Barrandov. Nepřijde ji spravedlivé, že poplatky má odvádět i nová televizní stanice, která není na trhu tak etablovaná jako stanice Nova a Prima. „Duopol Novy a Primy se tím posílí a budou získávat 95 % všech televizních investic,“ řekla v pořadu generální ředitelka TV Barrandov Janka Vozárová. Chce také prosadit, aby 2% poplatek nebyl vztahován na začínající televize, ke kterým se TV Barrandov řadí.

Podle Jana Andruška bude ale z reklamních investic, které se uvolní po omezení reklamy na ČT, profitovat i TV Barrandov. Dodal také, že výše procentuálního odvodu na podporu kinematografie je závislá na reklamních výnosech. „Pokud reklamní trh poroste, tak se odvedená suma bude zvyšovat. Tady zase žádné záruky nemáme my,“ řekl Jan Andruško.

-mav-