Deníky na Slovensku se potýkají s nižším zájmem čtenářů

čtvrtek, 11. srpna 2011, 13:49 Aktuality MediaGuru

Deníky na Slovensku se potýkají s pokračujícím poklesem zájmu čitatelů o koupi papírového vydání. Prodejnost jednotlivých titulů se až na výjimky dlouhodobě snižuje, letos klesla i celková čtenost novin. Nižší zájem o tisk patrně souvisí i s rozmachem zpravodajských internetových portálů, z nichž některé letos ale zpoplatnily přístup k části svého obsahu. Vedle listu zaměřeného na sport a deníku vydávaného v maďarštině vychází v zemi pět celostátních listů.

V průběhu letošního roku si prodejnost vylepšil jen bulvární Nový čas, který je s prodejností kolem 140.000 výtisků dlouhodobě nejčtenějším deníkem na pětimilionovém Slovensku. Za poslední dva roky si však prodaný náklad dokázal udržet jen deník Pravda. Prodejnost klesla deníku Sme, listu Hospodárske noviny, Novému času i jeho konkurentovi Plus jeden deň. Poklesu prodaného nákladu se letos nevyhnuly celostátní deníky ani v Česku. Vedle úbytku prodaných výtisků zaznamenaly slovenské deníky i pokles celkové čtenosti. Ta podle údajů agentury Median SK v prvním pololetí klesla o dva procentní body na 40 procent populace.

Slováci se k novinám v papírové podobě nevrátili ani po letošním zpoplatnění obsahu části webů, do kterého se v rámci projektu Piano zapojilo devět internetových portálů včetně webových stránek listů Hospodárske noviny, Pravda, Sme a Šport. Služba za měsíční poplatek 2,9 eura (zhruba 70 korun) vynesla za první měsíc fungování přes 40.000 eur. Výtěžek se po odečtu provozních nákladů rozděluje mezi weby v závislosti na jejich návštěvnosti. Portál Mediálne.sk, který se zaměřuje na články o médiích, napsal, že ze všech portálů zapojených do Piana právě jemu po spuštění projektu klesla návštěvnost nejvíc. Portál na rozdíl od ostatních webů uzamkl prakticky celý svůj obsah.

Prodejnost deníků na Slovensku v červnu v letech 2009 až 2011

Zdroj: ABC SR

-čtk