Rada ČT kritizovala zrušení tiskové konference ČT1

středa, 24. srpna 2011, 15:47 Aktuality MediaGuru

Členové Rady České televize (ČT) na svém dnešním zasedání kritizovali odložení tiskové konference k podzimnímu programovému schématu televizního kanálu ČT1. Tisková konference se měla uskutečnit ve čtvrtek 18. srpna a byla "z technických důvodů" odvolána půl hodiny před svým začátkem.

Podle radních to poškodilo dobrou pověst veřejnoprávního média, uvnitř ČT prý nepanuje vnitřní disciplína. "Mně se velmi otevřeně řečeno velmi nelíbí ta situace kolem odložené tiskové konference, protože to svědčí o tom, že v harmonizaci vztahů v ČT není pořádek," řekl nový předseda Rady ČT Milan Uhde. Podle místopředsedkyně rady Dany Eklové to "výrazně poškodilo pověst" televize.

Radní se dnes v průběhu svého zasedání pokoušeli dozvědět, proč byla konference zrušena. Obchodní ředitel ČT Robert Kvapil však na tuto otázku opakovaně odmítl odpovědět. Řekl, že o tom bude hovořit s generálním ředitelem, kterému se zodpovídá. Navíc podle něj nebyla tisková konference zrušena, ale pouze odložena na pondělí 29. srpna.

O odložení nebylo rozhodnuto půl hodiny před začátkem, ale již v devět hodin dopoledne, tedy dvě hodiny před ohlášeným začátkem, řekl Kvapil. Média již krátce po zrušení tiskové konference, o kterém se řada novinářů dozvěděla až na místě, začala spekulovat, že za odvoláním konference stojí právě Kvapil spolu se šéfem programových okruhů Radkem Žádníkem.

Podle serveru Digizone.cz se jim nelíbila videoprezentace, která se měla na tiskové konferenci pouštět. O zrušení konference podle serveru nevěděl předem ani generální ředitel Jiří Janeček, ani vedení stanice ČT1, které bylo v den konání konference přímo na místě jejího konání.

-čtk-