Reklamní trh na Slovensku roste, nejrychleji na internetu

pátek, 26. srpna 2011, 14:52 Aktuality MediaGuru

Reklamní trh na Slovensku zažívá letos na rozdíl od Česka oživení. Nejlepší výsledky zaznamenala za pololetí reklama na internetu, která přidala téměř čtvrtinu. Mírně stouply také výdaje na další formy reklamy. 

Výdaje na reklamu na internetu na Slovensku od ledna do června vzrostly proti stejnému období minulého roku o 24 procent na 21,16 milionu eur (513 milionů korun), vyplývá z údajů sdružení internetových médií IAB Slovakia. Nejvíce do reklamy na internetu investovaly firmy z telekomunikačního a finančního odvětví. Tradičně největší podíl měly reklamní bannery. 

Po dvou letech propadu stouply v zemi i výdaje na reklamu bez zahrnutí propagace na internetu, v prvním pololetí se podle ceníkových cen zvýšily meziročně o tři procenta na 403,5 milionu eur (9,8 miliardy Kč). Vyšší příjmy z reklamy zaznamenaly zejména televize. 

V Česku se reklamní trh letos propadl. Investice do zobrazované internetové reklamy v první polovině roku podle údajů projektu AdMonitoring v ceníkových cenách meziročně klesly o 3,82 procenta na 1,91 miliardy korun. Tržby z reklamy u všech typů médií kromě internetu ve stejném období spadly o 5,2 procenta na 25,48 miliardy korun.

-čtk-