Senát asi navrhne dílčí úpravy novely o omezení reklamy v ČT

pondělí, 01. srpna 2011, 07:00 Aktuality MediaGuru

Novelu o omezení reklamy v České televizi Senát zřejmě pozmění, úpravy budou ale možná jen dílčí. Nejvýraznějším zásahem by mohlo být zrušení pasáže o osvobození majitelů některých přístrojů od koncesionářských poplatků. Vyplývá to z informací, které ČTK poskytl předseda senátní mediální komise Jiří Oberfalzer (ODS).

"Úpravu poplatků si vyjmeme a budeme řešit později," uvedl Oberfgalzer, podle něhož by další změny měly být jen technické. Úpravy novely očekává také předseda senátního-ústavně-právního výboru Miroslav Antl (za ČSSD). Právě sociální demokraté mají v Senátu většinu.

Původně senátní novela počítá po úpravách poslanců na podnět ministerstva kultury s tím, že Česká televize bude moci vysílat reklamu pouze na kanálech ČT2 a ČT4. Reklama tak zřejmě do konce roku zmizí z programu ČT1 a zpravodajského kanálu ČT24. Výnosy z reklamy na ČT2 mají sloužit Státnímu fondu kultury, jehož činnost senátoři navrhli oživit. Peníze z reklamy na ČT4 budou sloužit k výrobě sportovních pořadů.

ČT naopak přestane financovat z reklamních výnosů Státní fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie, kterému zatím posílá 150 milionů korun ročně. Fond mají nově financovat komerční televize Nova, Prima a TV Barrandov. Mají mu odvádět dvě procenta svých ročních čistých výnosů z reklamy. Nejmenší z komerčních televizí se to ale nelíbí; dvouprocentní odvod by prý mohl by ohrozit rozvoj této televize, která na trhu působí teprve tři roky. Podle TV Barrandov po konci reklamy na ČT1 ovládnou Nova a Prima 95 procent reklamního trhu.

Novela počítá také s tím, že ČT by nesměla vysílat teleshopping a že na jejím webu by se neměla objevovat obchodní sdělení. "Pro Českou televizi je to zhruba výpadek z teleshoppingu kolem 100 milionů korun, u sponzoringu zhruba 80 milionů korun," uvedl obchodní ředitel ČT Robert Kvapil.

Předloha by měla rovněž osvobodit od televizního či rozhlasového poplatku přístroje, které jejich majitel upravil k trvalému užívání výlučně pro jiné účely než pro individuálně volitelnou reprodukci rozhlasového nebo televizního vysílání. Před důsledky této úpravy varoval už ve sněmovně poslanec KSČM Vladimír Koníček; prý by připravila rozpočet ČT o příjmy ve výši 600 milionů korun.

-čtk-