Fenič podá na Eklovou žalobu, její omluva mu nestačí

úterý, 20. září 2011, 15:16 Aktuality MediaGuru

Producent a režisér Fero Fenič podá na členku Rady České televize Danu Eklovou trestní oznámení pro úmyslnou pomluvu a žalobu na ochranu osobnosti. Důvodem jsou její výroky, které učinila pro tisk v souvislosti s volbou nového generálního ředitele veřejnoprávní televize. Omluva, kterou Eklová zveřejnila ve svém prohlášení, mu nestačí. Informoval o tom server iDnes.cz, Fenič informaci potvrdil. 

"Věděla o tom, že říká fakta, která jsou nepravdivá," řekl ČTK Fenič s tím, že se Eklová dostatečně neomluvila. Jediná její reakce, kterou zaznamenal, bylo prohlášení zveřejněné na internetu. A v něm se prý k jeho výzvě nevyjádřila. 

Celá aféra propukla 7. září, kdy radní zužovali počet kandidátů na generálního ředitele České televize (ČT) ze 32 na pět. A Fenič byl jedním z nich. "Pan Fenič si na České televizi vydělal asi 150 milionů, jeho projekty byly předražené. Já jsem na to radní před volbou upozornila, jasně jsem řekla, že jeho zvolení by bylo totéž jako udělat kozla zahradníkem," řekla v Deníku z 15. září při hodnocení prvního kola volby Eklová. 

Fenič na to zareagoval s tím, že uvedená suma představuje podle něj pravděpodobně jen součet všech rozpočtů více než 1000 pořadů, které jeho společnost v letech 1992 - 2004 vyrobila a dodala na objednávku České televizi. Kromě omluvy také požadoval, aby Eklová do dnešního dne na své členství v Radě rezignovala. "Mým cílem není rozvrátit volbu," řekl Fenič s tím, že na ředitele ČT již kandidovat nechce. Poškozuje to prý však jeho důvěryhodnost. 

Eklová ve svém tehdejším prohlášení pro ČTK řekla, že v Deníku byla celá věc formulována zjednodušeně. "Já jsem čerpala z toho, co nám říkal pan generální ředitel Janeček, že jeho (Feničova) firma inkasovala těch 150 milionů," řekla ČTK Eklová. 

Toto tvrzení Fenič zpochybnil s odvoláním na tehdejší zprávy v médiích, podle kterých měl Janeček uvést, že ČT Feničovi za jeho pořady vyplatila celkem 119,5 milionu korun. Český filmový a televizní svaz se v této souvislosti také později ohradil, že Janeček nerozlišoval mezi rozpočtem pořadů a honorářem. 

"Zda firmy pana Feniče inkasovaly z České televize 118 milionů, 150 milionů či snad ještě více nebo méně, je snadno dohledatelné," konstatovala v této souvislosti ve svém dnešním prohlášení Eklová. Vyvozovat z výroků na toto téma, že jde o čistý osobní příjem pana Feniče, je podle ní úsměvné. "Zda byly zakázky Feničových firem předražené, je sporné," konstatovala dále Eklová. Faktem podle ní zůstává, že Česká televize v minulosti z nějakých důvodů spolupráci s Feničovými firmami přerušila. "Nic nebrání tomu, aby pan Fenič zveřejnil veškeré své smlouvy s Českou televizí, náklady na pořady a celkové sumy za výroby svých pořadů z let, kdy pro Českou televizi pracoval," dodala Eklová. Omluvila se přitom za to, že v souvislosti s jeho jménem použila slovní spojení "kozel zahradníkem".

-čtk-