Komentáře: V ČT je nejsilnější osobnost od éry Mathé

čtvrtek, 22. září 2011, 09:11 Aktuality MediaGuru

Deníky se v komentářích věnují volbě generálního ředitele České televize (ČT). Členové Rady ČT ve středu rozhodli, že se jím stane někdejší šéf komerční TV Nova Petr Dvořák (47). Dali mu 12 hlasů z celkových 15. Ve druhém kole finálové volby Dvořák porazil bývalého výkonného ředitele TV Očko Hynka Chudárka.

Necelý rok poté, co se s někdejším generálním ředitelem televize Nova rozloučila mediální skupina CME, pro niž měl až do roku 2012 řídit divizi televizních stanic, stane Dvořák v čele veřejnoprávní České televize. Tedy média, které má dostatek prostředků, lidí a možností ohrozit pozici Novy, uvedly dnešní Hospodářské noviny (HN). Komentátor deníku míní, že Dvořák zažívá neuvěřitelný profesní comeback, který je v domácích podmínkách srovnatelný snad jen s první volbou Václava Kasíka do čela Českého rozhlasu, jen několik měsíců po zániku jeho celoplošného komerčního Rádia Alfa.

Podle dnešní Mladé fronty Dnes (MfD) Rada ČT nepřekvapila. Zvolila bezpečí a jistotu. Bývalý ředitel TV Nova má dost zkušeností manažera i dost obratnosti, aby se jím řízený křižník na bouřlivém politickém nebi nerozkymácel. "Rada bezpochyby zvolila osobnost. To je krok vpřed. Od éry Iva Mathé nestála v čele ČT tak silná postava. Po sérii podivných voleb (za všechny vzpomeňme bizarní a relativně nezletilou postavu Jakuba Puchalského) se může ČT dočkat pevného a jasného vedení," soudí komentátor MfD.

Podle dnešního E15 má čerstvý šéf ČT Dvořák solidně nakročeno stát se nejvýznamnějším televizním manažerem novodobé historie Česka. Sedm let v čele Novy a možná šest let na Kavčích horách má potenciál přebít věhlas Vladimíra Železného, Jiřího Janečka nebo Iva Mathé. Nasvědčovalo tomu Dvořákovo vystoupení před Radou ČT. "Dvořákův přehled a taktická zkušenost (v poslední chvíli nabídl práci Fero Feničovi, který hrozil hodit do volby vidle) kontrastovaly zejména s otřesnou prezentací Radomíra Šimka, který během několika desítek minut dokázal spláchnout do toalety dosavadní manažerské renomé," podotýká komentátor E15.

"Obecně vzato je dobře, když do státu ve státě, jakým naše veřejnoprávní televize nepochybně je, přichází člověk odjinud. ČT, jejíž zaostávání za soukromou konkurencí se v posledních letech zvětšovalo i navzdory řízenému zdebilňování programu, si sebeuspokojení dovolit nemůže," píšou dnešní Lidové noviny (LN).

-čtk-