LN: Předseda Rady ČT uvažoval o rezignaci kvůli volbě

sobota, 10. září 2011, 11:06 Aktuality MediaGuru

Předseda Rady ČT Milan Uhde uvažoval podle sobotního vydání Lidových novin o rezignaci na svou funkci. Důvodem měla být skutečnost, že členové rady lhali Milanu Uhdemu o tom, koho budou ve volbě finalistů ve výběrovém řízení na generálního ředitele podporovat. Sám Uhde podporoval kandidáta Fera Feniče, který nakonec do finálové pětky neprošel.

„Měl jsem individuální vyjádření od několika radních, se kterými jsem hovořil mezi čtyřma očima. Říkali, že pana Feniče podpoří, že je nesporné, že musí projít do druhého kola. A pak dostal tři hlasy. Je to ostudné a vyvolalo to ve mně otázku, jak budu spolupracovat s lidmi, kteří mi lžou do očí,“ řekl LN Uhde.

Do finálového výběru postoupili kromě favorizovaného exšéfa Novy Petra Dvořáka, stávajícího ředitele zpravodajství ČT Romana Bradáče a bývalého šéfa televize Óčko Hynka Chudárka překvapivě i předseda Česko-německé podnikatelské komory Radomír Šimek a bývalý marketingový ředitel televize Prima Jan Svoboda.

Lidové noviny dále naznačují, že výsledky první volby jsou ukázkou toho, že radní rozhodují pod tlakem lobbistických skupin.

Server Česká pozice pak v této souvislosti zmiňuje zejména bývalého marketingového ředitele Primy Jana Svobodu, který má být podle zdrojů tohoto internetového serveru spojen s pražským lobbistou Tomášem Hrdličkou, napojeným na ODS. Svoboda se měl podle České pozice dostat do finálové pětky právě na úkor Fera Feniče. Server dále naznačuje, že jedním z hlavních zájmů lobbistických skupin o Českou televizi mohou být lukrativní pozemky na Kavčích horách, které lákají developery.

-mav-