Z centra Prahy by měla zmizet další velkoplošná reklama

pátek, 09. září 2011, 15:49 Aktuality MediaGuru

Z centra Prahy by měla zmizet další nepovolená velkoplošná reklama. Stavební úřad Prahy 1 rozhodl, že ji musí sejmout majitel domu Na příkopě 14. Termín má do 15. září, řekla dnes ČTK mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková. 

Radnice první městské části začala bojovat proti nepovolené reklamě letos v létě. Předcházela tomu kritika, kdy odborníci podobné plachty označili za "vizuální smog". Reklamu na secesním domě na Jungmannově náměstí vybralo občanské sdružení Za lepší život v Praze "jako nejzávažnější zásah do estetické a vizuální logiky města", a Praha 1 proto dostala anticenu Vizuvir 2011. 

Vedení městské části poté slíbilo, že bude hledat způsob, jak velkoplošnou reklamu z centra dostat. Nalezlo jej ve stavebním zákonu. V srpnu stavební úřad na jeho základě rozhodl o odstranění reklamní plachty z historického domu na Jungmannově náměstí. Podle starosty Oldřicha Lomeckého (TOP 09) radniční kontrola na místě zjistila, že stavební práce se v domě nekonají, konstrukce lešení nebyla schválena a vlastník nepředložil požadované doklady. 

Do reklamy totiž mohou domy zahalit pouze majitelé, kteří objekt opravují. Plachta má bránit prašnosti stavby nebo odpadávání nebezpečných předmětů. Řada majitelů ale předpis obchází tak, že nahlásí drobnou rekonstrukci například toalet. Na základě toho poté na dům umístí lešení s reklamou. 

Lomecký v srpnu slíbil, že stejně jako v případě domu na Jungmannově náměstí bude Praha 1 postupovat i proti dalším velkoplošným reklamám.

-čtk-