Z pražského centra zmizela další nepovolená reklama

pátek, 16. září 2011, 09:56 Aktuality MediaGuru

Z pražského centra zmizela další nepovolená reklama, která zakrývala takřka celý dům. Z budovy na rohu ulic Na příkopě a Panská ji ve čtvrtek odstranil majitel objektu. ČTK to dnes řekla mluvčí první městské části Veronika Blažková. V nejbližší době by podle ní mohla být odstraněna reklamní plachta také z domu na Národní 36. 

Sejmout reklamu vlastníkovi objektu Na příkopě 14 nakázal stavební úřad Prahy 1, termín měl právě do dnešního dne. Je to již druhý případ, kdy se vedení městské části podařilo majitele donutit, aby nepovolenou reklamu odstranili. Jako první byla sejmuta velkoplošná plachta na secesním domě na Jungmannově náměstí. 

Obří reklamy hyzdí centrum metropole několik let. O nutnosti jejich odstranění mluvilo již minulé vedení radnice, majitele ale k nápravě nepřinutilo. 

Boj proti nim radnice zintenzivnila letos v létě poté, co občanské sdružení Za lepší život v Praze označilo podobné plachty za "vizuální smog". Reklamu z Jungmannova náměstí přitom sdružení vybralo "jako nejzávažnější zásah do estetické a vizuální logiky města" a Praze 1 udělilo anticenu Vizuvir 2011. 

Do reklamy mohou domy zahalit pouze majitelé, kteří objekt opravují. Plachta má bránit prašnosti stavby nebo odpadávání nebezpečných předmětů. Řada majitelů ale předpis obchází tak, že nahlásí drobnou rekonstrukci například toalet. Na základě toho poté na dům na několik let umístí lešení s reklamou, která mu vynáší statisíce korun. 

Stavební úřad a Praha 1 začaly důsledně uplatňovat stavební zákon a přikazují majitelům lešení s plachtou odstranit například na základě toho, že se v domě nekonají stavební práce nebo že konstrukce lešení nebyla schválena.

-čtk-