Investice do reklamy na webu v říjnu klesly na 435 mil. Kč

úterý, 15. listopadu 2011, 12:51 Aktuality MediaGuru

Investice zadavatelů do internetové zobrazované reklamy, například bannerů, letos v říjnu meziročně klesly o 20 milionů korun na 435 milionů korun. Ve srovnání se zářím, kdy výdaje na zobrazovanou reklamu na webu proti srpnu vzrostly skoro o polovinu, byly říjnové investice vyšší o 34 milionů korun. Na základě údajů systému AdMonitoring to dnes novinářům sdělila agentura Mediaresearch, která reklamní výdaje měří pro Sdružení pro internetovou reklamu. 

Největší částku v ceníkových cenách v říjnu opět inkasoval portál Seznam.cz, na který připadlo 176,5 milionu korun. Druhá pozice připadla společnosti Mafra se 73,3 milionu Kč a třetí bylo Centrum Holdings s 68,6 milionu korun. Ceníkové ceny reklamy jsou zpravidla vyšší než reálné ceny, protože nezohledňují množstevní slevy, bonusy a vzájemné výměnné obchody, tedy bartery. 

Loni zadavatelé v Česku zvýšili celkové investice do všech typů internetové reklamy na 7,7 miliardy korun, což bylo o 1,3 miliardy více než v roce 2009. Pro letošní rok očekávají provozovatelé internetových médií meziroční růst o 24 procent. Podíl internetu na reklamním trhu vystoupal loni na téměř 13 procent. Je na třetím místě za televizí a tiskem. 

Největší podíl na internetové reklamě měla loni právě zobrazovaná reklama, tedy bannery. Podle ceníkových cen do ní zadavatelé investovali přes 4,5 miliardy korun. Do reklamy v katalozích to bylo 985 milionů korun. V PPC systémech (pay-per-click), kam patří kontextová reklama a vyhledávání, inzerenti utratili téměř 2,2 miliardy korun v reálných cenách.

-čtk-