Jak vypadají noviny s nejhezčím designem?

pondělí, 21. listopadu 2011, 07:25 Tisk MediaGuru

Novinovému designu vládnou severské země a naši západní sousedé, potvrdil další ročník soutěže o nejlépe upravené evropské noviny.

Další ročník soutěže o nejlepší grafické ztvárnění novin European Newspaper Award zná své vítěze. V letošním ročníku se nejvyšších ocenění dočkaly tituly z Dánska, Německa, Norska a Švýcarska. Trendem v novinovém designu je i nadále příklon k formátu tabloidu (zmenšování novinového formátu, kdy se z velkých formátů přechází na menší), doprovázeny častější vizualizací a infografikou, což vede k tomu, že grafika novin se přibližuje grafickému pojetí časopisů (magazinace). Představujeme vítězné tituly v jednotlivých kategoriích.

Kategorie celostátních deníků, Berlingske, Dánsko

Dánský deník Berlingske vyznává spíše náročnější, analytické texty, přesto zůstává vizuálně atraktivní, a to úměrně ke svému serióznímu zaměření. Vychází v nákladu 98 tis. výtisků.

Kategorie regionálních deníků, Berliner Morgenpost, Německo

Seriózní deník, jehož vyznění podtrhuje i typografie a použití fotografií. Delší texty jsou doprovázeny vhodnou vizualizací a infografikou. Regionální berlínský deník dosahuje prodaného nákladu 124 tis. kusů, vydává jej Axel Springer.

Kategorie lokálních deníků, Hornaland, Norsko

Lokální deník, stavící na výrazné titulní straně, které většinou dominuje jen jedna velká fotografie a titulek. Také na vnitřních stranách převažují velké obrazové ilustrace. Vychází v nákladu 10 tis, výtisků.

Kategorie týdenních novin: NZZ am Sonntag, Švýcarsko

NZZ am Sonntag jsou složeny ze sedmi sekcí. Každá sekce má přitom jinak řešenou úvodní stranu. V posledních dvou letech se náklad týdeníku dokonce zvýšil, v současnosti představuje 130 tis. kusů.

-mav-