RTA odmítá nabídku TV Prima vysílat na Prima Love

středa, 30. listopadu 2011, 17:40 Aktuality MediaGuru

Regionální televizní agentura (RTA) nesouhlasí s nabídkou TV Prima, aby se za 100.000 korun měsíčně mohli jednotliví vysilatelé regionálního vysílání připojovat do programu stanice Prima Love. Je podle ní "absurdní a neakceptovatelná".

RTA vysílá na společných frekvencích s televizí Prima. Prima ale již oznámila, že toto uspořádání ke konci roku zruší tím, že vrátí svou vysílací licenci ke kanálu Prima a nahradí ji programem Prima Family. Pro vysílání svého hlavního programu od roku 2012 pak již nebude muset splňovat podmínku sdílet vysílací frekvence v určitých časech s regionálními vysílateli. 

RTA v souvislosti s tím obdržela od Primy dopis s nabídkou, aby se připojovala do vysílání její stanice Prima Love. To však agentura sdružující pět regionálních vysilatelů odmítá. "RTA by se tak podle představ vedení FTV Prima 'směla' místo bezplatného, ziskového a právně nezpochybnitelného připojování do hlavního programu Primy připojovat za úplatu a s velkou ztrátou do programu mnohem méně sledovaného a svou strukturou zcela nevhodného," konstatují provozovatelé regionálního televizního vysílání. 

Celý postup vedení televize Prima se podle RTA jedná o pokus zneužít liberalizace televizního vysílání k tomu, aby se zbavila svého nezpochybnitelného závazku vůči regionálním provozovatelům. „Nápadně mi to připomíná situaci, kdy podnikatel pošle závazky zatíženou společnost do konkurzu, a pak vesele pokračuje v úplně stejném podnikání pod novou hlavičkou,“ uvedl k tomu výkonný ředitel RTA Pavel Zuna. Ten již před časem ČTK řekl, že má RTA připraveny kroky, které budou v nejbližší době specifikovány a kterými se bude bránit. 

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) v usnesení z tohoto týdne mezi programy, které musí například provozovatelé kabelových a dalších sítí povinně šířit, zmínila i program Prima televize s příslušnou regionální mutací, kterou dodává mimo jiné RTA. "My jsme ještě žádné oficiální podání od Primy nedostali, čili vycházíme z toho stavu, který je nyní," řekla ČTK předsedkyně RRTV Kateřina Kalistová. Situaci podle ní bude rada řešit, až změny nastanou.

-čtk-