ÚOHS neshledal pochybení v tendru na prodej reklamy ČT

úterý, 01. listopadu 2011, 07:10 Aktuality MediaGuru

Antimonopolní úřad (ÚOHS) neshledal žádné pochybení ohledně výběru vítěze tendru na prodej reklamního času České televize (ČT) ani stanovených kritérií. Deníku E15 to sdělil generální ředitel ČT Petr Dvořák. Tendr na pět let v předběžném objemu 195 milionů korun bez DPH vyhrála letos v dubnu společnost Media Master. V květnu pak výběrové řízení napadla firma MediaPlatform, která byla vyřazena kvůli údajně nevyhovující pojistné smlouvě.

"Smlouvu na prodej reklamy mám na stole, je to jedna z velkých věcí, kterou musím nyní řešit," uvedl Dvořák. Reklamu na ČT momentálně prodává právě Media Master, který měl smlouvu na období 2006 až 2010. Letos mu byla smlouva mimořádně prodloužena o jeden rok kvůli zdržení tendru.

Jak píše dnešní E15, i když má Dvořák od antimonopolního úřadu volné ruce, musí pečlivě nastavit parametry nového kontraktu. Novela zákonů o České televizi a televizním vysílání odstranila totiž tento měsíc z ČT1 a ČT24 většinu reklamy. Podle šéfa Media Masteru se proto předpokládaný objem tendru radikálně sníží.

Veřejnoprávní stanice získávala v uplynulých letech z prodeje inzerce 700 až 750 milionů korun. Vzhledem k ekonomické krizi a poklesu výkonnosti ČT1 však tento objem loni klesl na 515 milionů a letos by měl dosáhnout 320 milionů korun. Provize společnosti Media Master, kterou podle listu ovládá miliardář Tomáš Chrenek, se pohybovala od 30 do 60 milionů korun v závislosti na objemu prodané reklamy.

-čtk-