Výzkum: Penetrace chytrých telefonů v Česku je 14 %

čtvrtek, 17. listopadu 2011, 11:46 Aktuality MediaGuru

V regionu střední a východní Evropy (CEE) vlastní smartphone 14 % procent majitelů mobilních telefonů. Při pohledu na konkrétní země je nejvyšší podíl majitelů těchto high-end telefonů ve Slovinsku (28 %), Turecku (24 %) a Litvě (19 %), naopak na konci žebříčku se umístily země jako je Slovensko (9 %), Ukrajina (9 %) a Rumunsko (8 %). Česko je v tomto směru v regionu průměrné, smartphone zde vlastní 14 % majitelů mobilních telefonů. Vyplývá to z aktuálního mezinárodního průzkumu CEE Telco Industry Report 2011, který se uskutečnil v 15 zemích CEE na vzorku více než 15 000 respondentů.

S expanzí chytrých telefonů se zvyšuje i trend připojování se k internetu z mobilu. Majitelé smartphonů se připojují k internetu rovněž za účelem využívání sociálních sítí. Zajímavým zjištěním je i fakt, že až 75 procent majitelů smartphonů v CEE komunikuje přes sociální sítě. 

Obecně v regionu CEE nakupuje přes internet necelá pětina lidí. Ze zemí CEE je tato služba nejpopulárnější v České republice, kde ji k výhodným nákupům využívá 54 % uživatelů internetu. Na vedoucích pozicích v CEE je i Slovensko a Slovinsko. Naopak prostor pro růst je v zemích jako je Turecko, Ukrajina a Kazachstán, které se umístily na konci žebříčku.

-mav-