ČT navýší výdaje na vlastní tvorbu o 150 mil. Kč

čtvrtek, 15. prosince 2011, 01:31 Aktuality MediaGuru

Generální ředitel České televize Petr Dvořák předložil na středečním zasedání Rady České televize návrh rozpočtu na rok 2012. Konkrétní čísla neuvedl s tím, že je zveřejní 11. ledna příštího roku. Pro letošní rok Rada ČT schválila vyrovnaný rozpočet s příjmy a výdaji 7,2 miliardy korun. 

Důležité podle Dvořáka je, že v návrhu se podařilo najít rezervy v rámci režijních nákladů a zvýšit náklady na vlastní výrobu pořadů. Náklady na externí výrobu mají být rovněž vyšší než letos, kdy činily 2,15 miliardy korun. 

Podle informovaného zdroje by v příštím roce mělo jít na externí výrobu rekordní množství peněz. Rozpočet na vlastní výrobu bude o 150 milionů korun vyšší než letos. 

Na dětskou tvorbu by mělo jít stejně finančních prostředků jako letos, uvedl dále zdroj. Výrazně se ale zvýší rozpočet stanice ČT4, a to díky významným sportovním akcím, jako jsou fotbalové Euro 2012 a olympijské hry v Londýně. "Posílit by měla také zábava a dramatická tvorba," řekl zdroj.

Na středečním zasedání Rady ČT se Dvořák vyjádřil ke svému listopadovém setkání s hejtmany, které kritizoval zejména šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík. Ten vyjádřil obavy z ohrožení nezávislosti krajských redakcí televize. "S hejtmany jsem se skutečně sešel 25. listopadu, ale nežádal jsem je o žádnou analýzu vysílání. Požádal jsem o průběžné informování o událostech, které by mohly být pro vysílání ČT zajímavé," řekl Dvořák. 

Média zaujala také informace, že vybraní reportéři ČT musí podstoupit psychologické testy, které podle informací Lidových novin provede firma DMC, kterou spoluvlastní Jitka Tenorová, bývalá kolegyně Dvořáka z finanční skupiny PPF. "Nejedná se o psychotesty, ale projekt zaměřený na definici a odhalování vnitřního potenciálu zaměstnanců. Projde jím asi padesát zaměstnanců. Jak lidé pracující na pozicích editorů, tak i třeba moderátorů. Jsou to lidé, kteří jsou nejvíce vystaveni stresovému prostředí a cílem je přispět k jejich rozvoji," uvedl Dvořák. 

Odmítl také tvrzení některých médií, že by ČT podléhala politickým tlakům nebo necitlivě zasahovala do reportáží. "Nové vedení zpravodajství je náročnější na kvalitu toho, co se na obrazovce objevuje, a striktně vyžaduje dodržování kodexu zpravodajství ČT. Týká se to zejména důkladného ověřování zdrojů," řekl Dvořák. 

"Investigativní novinář, který kritizuje nadřízené a obviňuje je a přitom chce zůstat v anonymitě, je pro mě novinářem druhého řádu," řekl předseda Rady ČT Milan Uhde k počínání některých redaktorů ČT, kteří v minulých dnech anonymně kritizovali vedení ČT. 

Uhde navrhl, aby vybraní mediální experti zpracovali hodnotící zprávu ČT za rok 2011 na téma, zda ČT ve svém vysílání správně plní veřejnou službu. Nominováni byli Vladimír Just a Milan Šmíd, které rada osloví. 

-čtk-