Deníky se i v úterý věnují hlavně loučení s Václavem Havlem

úterý, 20. prosince 2011, 08:22 Aktuality MediaGuru

Tuzemské deníky také v úterý věnují většinu svých vydání exprezidentovi Václavu Havlovi, který v neděli ráno zemřel ve své chalupě na Hrádečku na Trutnovsku. Všímají si zejména pietních akcí a příprav na páteční pohřební obřad. Prostor dostávají i ohlasy v zahraničních médiích.

Komentář Mladé fronty Dnes (MfD), která Havlovi věnuje speciální obrazovou přílohu, si všímá toho, že nedělních spontánních vzpomínkových akcí se účastnilo velké množství mladých lidí. Věkový průměr zástupů v centru Prahy byl podle komentátora maximálně 30 let. "Dost možná by z toho měl Václav Havel radost," uzavírá MfD.

Hospodářské noviny (HN) otiskly na první straně titulní strany významných světových deníků, jimž dominuje Havlova fotka. Uvádí je titulkem "Václav Havel, inspirace pro Česko i svět". Přesto si HN v jednom z komentářů všímají toho, že některé velké americké deníky daly v tištěných vydáních na titulních stránkách přednost úmrtí severokorejského vůdce Kim Čong-ila. Washington Post navíc uvnitř listu otiskl Havlův nekrolog napsaný již před několika lety.

"Už jen to, že se Havel zařadil mezi lidi, jejichž nekrology mají světová média nachystány v šuplících, zesnulého prezidenta řadilo k několika desítkám nejvýznamnějších globálních osobností," píše komentátor HN. A zatímco v Kim Čong-ilovi podle něj zemřel "nejslavnější" diktátor současnosti, v Havlovi odešel člověk, který naopak pomohl jednu totalitu svrhnout a je vzorem mnoha těch, kteří na různých místech světa stále žijí v nesvobodě.

Lidové noviny (LN) se věnují očekávané účasti na pátečním pohřbu exprezidenta. Havel by podle komentátora jako praktický politik a také jako dramatik sám pečlivě sledoval, kdo na pohřeb přijede. "Věděl by, že naše diplomacie má dávat partnerům najevo, že očekáváme účast na co nejvyšší úrovni. Ne z ješitnosti, ale prostě pro zachování našeho postavení," uvádí deník a připomíná pohřeb syrského vůdce Háfize Asada v roce 2000, jehož se zúčastnil například francouzský prezident nebo americká ministryně zahraničí. "Máme snad právo očekávat, že spojenecké země prokážou našemu prezidentovi stejnou úctu jako krvavému diktátorovi," uzavírají LN.

-čtk-