E15: RTA získal Jiří Šmejc z PPF, ta to vyvrací

pátek, 16. prosince 2011, 08:58 Aktuality MediaGuru

Novým faktickým majitelem televizních studií sdružených pod hlavičkou Regionální televizní agentury (RTA) se stal miliardář a spolumajitel finanční skupiny PPF Jiří Šmejc. Informoval o tom dnes deník E15 s odvoláním na důvěryhodné zdroje. PPF to odmítla komentovat. "Skupina PPF není vlastníkem RTA, proto nemám žádný komentář," uvedl mluvčí PPF Milan Tománek. 

Regionální televizní agenturu prodal před několika týdny podnikatel Jaroslav Berka. "Myslím si, že vlastnictví pana Šmejce není pravda, a neprodával jsem to panu Šmejcovi," řekl listu Berka. V obchodním rejstříku je jako vlastník studií uvedena britská firma Malcolm & Whitacker Recovery Limited. 

RTA, zahrnující studia v Ostravě, Brně, Zlíně, Českých Budějovicích a Hradci Králové, momentálně vede s druhou komerční televizí spor o vysílání, který odstartovalo rozhodnutí Primy vyměnit si od ledna stávající licenci svého hlavního programu. Prima by se tak vyhnula povinnosti sdílet v určitých časech vysílací frekvence s regionálními vysílateli, mimo jiné s RTA. RTA se kvůli tomu obrátila na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání, Český telekomunikační úřad a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Televize Prima reagovala podáním trestního oznámení a civilní žaloby. 

Nový majitel RTA je podle deníku zajímavý i kvůli tomu, že ředitel České televize Petr Dvořák, který má dlouholeté vazby na PPF, již ve svém kandidátském projektu oznámil záměr posílit regionální vysílání veřejnoprávní stanice "například v Plzni, Českých Budějovicích, Ústí nad Labem, Hradci Králové a Jihlavě". Pro RTA se tak naskýtá možnost získat zajímavé zakázky z Kavčích hor, píše E15.

-čtk-