France Soir v tištěné formě končí, bude jen na internetu

čtvrtek, 15. prosince 2011, 01:36 Aktuality MediaGuru

Slavný francouzský deník France Soir ve své papírové formě v příštích dnech skončí a objevovat se bude jen na internetu. Sdělilo to vydavatelství elektronickou poštou zaměstnancům. Podle některých zpráv byla výroba papírových novin dokonce zastavena už ve středu. 

Záměr zastavit papírové vydání oznámil France Soir v říjnu s tím, že o práci přijdou tři čtvrtiny zaměstnanců. Vedení listu se k tomuto kroku rozhodlo kvůli malému prodeji výtisků a velkým finančním ztrátám. Ze 140 zaměstnanců by mělo odejít 89 lidí, webová redakce by měla zajistit práci už jen 32 novinářům. 

Výroba tištěné verze listu měla být podle oficiálních zpráv zastavena ve druhé polovině prosince. Už dnešní vydání se ale nepodařilo zajistit, když pařížské sídlo listu údajně napadlo "násilné komando" vyslané odborovou organizací, uvedlo vedení listu v e-mailu. Odboráři proti zastavení tisku už několik týdnů protestují, několik vydání už zablokovali. 

France Soir, který vznikl na konci druhé světové války, zaměstnával v 60. letech minulého století na 400 novinářů a vycházel v milionech výtisků denně. V listopadu 1970 jeho denní náklad vystoupal na rekordních více než 2,2 milionu výtisků vydání k úmrtí generála Charlese de Gaulla. 

V posledních letech měl deník stále větší finanční problémy, až se dostal na pokraj zániku v roce 2009. Tehdy se o jeho záchranu pokusil tehdy pětadvacetiletý naturalizovaný Francouz ruského původu Alexandr Pugačov. Loňské hospodaření deníku ale skončilo ztrátou 31 milionů eur (zhruba 795 milionů Kč) a Pugačov dal najevo, že již nehodlá list v současné podobě financovat. 

Francouzský tisk letos těžce zápolí se snížením nákladů a klesající státní podporou. Zisky z reklamy se přesouvají k internetu, zájem čtenářů klesá. Kromě deníku France Soir je ohrožen ekonomický list La Tribune, finanční deník Les Echos chce v rámci úsporných opatření propustit desetinu ze 430 zaměstnanců. 

Francouzský tisk dosud díky štědré státní podpoře odolával ohrožení, které postupně postihlo tištěná média v ostatních evropských zemích. Ještě příští rok mají média získat přímou státní finanční pomoc ve výši 580 milionů eur (téměř 15 miliard korun). 

Poskytovat médiím injekce si ale stát může dovolit čím dál méně, soudí mediální experti. Pád některých titulů je nevyhnutelný. V potížích je mediální skupina Hersant, problémy mají regionální listy. 

Na rozdíl od Británie a USA francouzští vydavatelé čelí mocným odborům, jejichž požadavky vláda nezřídka podporovala. Vlivem státních dotací neprošla francouzská média potřebnou reformou. Například náklady na tisk a distribuci novin jsou ve Francii o třetinu vyšší než v sousedních zemích. 

-čtk-