Havlovu pohřbu se věnovaly přední světové televize

pátek, 23. prosince 2011, 01:00 Rádio, TV MediaGuru

Páteční státní pohřeb Václava Havla se stal jednou z hlavních zpravodajských událostí pro přední zahraniční i tuzemská média.

Stanice jako CNN, Sky News nebo BBC World News smuteční akci věnovaly komentované přímé vstupy. Odvysílání celého pohřbu nabídla slovenská veřejnoprávní televize STV či Polská televize, živé vstupy do svého programu zařadila mimo jiné slovenská televizní stanice TA3 či Joj, kde na Havla a listopad 1989 vzpomínal slovenský herec Milan Kňažko.

Ještě dopoledne zahraniční televize informovaly o vrcholících přípravách pohřbu v Praze zhruba ve stejném rozsahu jako o atentátech v Sýrii. V pravé poledne, kdy začal obřad ve svatovítské katedrále, ovšem přenášely alespoň část pohřbu v nepřerušovaném přímém přenosu.

Francouzská televizní stanice France24 v poledne dodržela i minutu ticha, která panovala v Česku.

BBC nechala běžet asi dvouminutový nekomentovaný a netlumočený přímý přenos při čtení Josefa Abrháma z bible. Poté se ale začala věnovat událostem v Damašku. V Praze však měla vlastní štáb, stejně jako třeba televizní stanice Al-Džazíra.

Mezinárodní satelitní televize Sky News věnovala pohřbu velký prostor už dopoledne a její zpravodaj Havla označil za "Nelsona Mandelu střední Evropy".

Britská BBC World News ještě před pohřbem pořídila sérii rozhovorů s českými občany. Zpravodaj BBC poznamenal, že atmosféra v Praze "není úplně pochmurná" a že teprve smrt exprezidenta ukázala, jak "obrovskou úctu Češi k Havlovi chovají".

Ve studiu CNN Havlovu osobnost a zásluhy divákům po poledni přiblížil například znalec České republiky novinář Edward Lucas.

Občasné živé vstupy střídané s medailonky Václava Havla dnes vysílaly také německé televize včetně zpravodajské veřejnoprávní ARD nebo zpravodajské n-tv, či stanice Euronews.

BBC, Sky News i Euronews přinášely dlouhé vstupy během celého obřadu. Euronews navíc bez komentáře ponechala přímý přenos závěru aktu, kdy rakev s exprezidentem opouštěla Pražský hrad.

Televize i tiskové agentury si všímaly účasti zahraničních státníků na Havlově pohřbu a vyzdvihovaly mezi nimi především manžele Clintonovy, francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho a britského ministerského předsedu Davida Camerona, ale také polského exprezidenta Lecha Walesu.

Agentura AP uvedla, že emocionální loučení Čechů s jejich prezidentem se odehrává v katedrále sv. Víta, která je největším a nejvýznamnějším chrámem České republiky. Po ceremoniálu napsala, že podobné scény země neviděla od pohřbu zakladatele Československa Tomáše Garriguea Masaryka v roce 1937.

Agentura AFP hovořila s jedním z prominentních hostů obřadu, francouzským hercem Alainem Delonem, podle něhož Havel "díky své odvaze bojovat přinesl svobodu mnoha zemím a mnoha lidem".

Státnímu pohřbu Václava Havla se věnovaly také zpravodajské servery. Událostí číslo jedna byl pohřeb dlouho i pro server CNN. Mezi nejdůležitější články patřil také na slovenských nebo polských webech. "Česko i svět se loučí s bývalým prezidentem," napsala na svém portálu polská soukromá zpravodajská televize TVN24, zatímco bulharský server The Sofia Echo o dění v Praze informuje pod titulkem "Český Gándhí".

Na předních místech měl zprávu o posledním rozloučení s Havlem například i server nejčtenějšího německého listu Bild.

Páteční minutu ticha k uctění památky Václava Havla zařadila v pravé poledne do svého programu i tuzemská média, například TV Nova, Prima i Barrandov. Připojily se i rozhlasové stanice Rádio Impuls, Evropa 2 nebo RockZone. Česká televize a všechny stanice Českého rozhlasu odvysílaly páteční smuteční obřad ve svatovítské katedrále v přímém přenosu.

"Symbolicky se k minutě ticha připojíme od dvanácti hodin," řekla Iva Stříbrská z Rádia Impuls a dodala, že stanice v tento den odvysílá i rozhovor Václava Moravce s Václavem Havlem z roku 2007. V programu zazněla i skladba Modlitba pro Martu od zpěvačky Marty Kubišové. Stejná píseň nahradila minutu ticha na Frekvenci 1. Na Evropě 2 po několika vteřinách ticha zazněla česká národní hymna. Na Bontonu v tento čas lidé slyšeli smuteční zvony. Stanice RockZone uctila Havlovu památku minutovým tikáním.

Společnost Telefónica měla kvůli uctění Havlovy památky od 11:55 do 12:03 mimo provoz infolinky. Minutu ticha drželi všichni zaměstnanci firmy včetně obsluhy na prodejnách.