TV Prima se zbaví regionálních televizí R1

středa, 21. prosince 2011, 07:00 TV MediaGuru

Televize Prima prodá svá regionální televizní studia sdružená v síti R1, potvrdil deníku E15 generální ředitel Marek Singer.

Televize Prima prodá svá regionální televizní studia sdružená v síti R1, kterou vytvořila jako protiváhu Regionální televizní agentuře (RTA). Od ledna, kdy začne používat licenci Prima family, je již nebude potřebovat. Informuje o tom deník E15. Osud studií R1 byl nejistý právě od okamžiku, kdy se Prima rozhodla vrátit svoji historickou licenci.

Prodej by se měl týkat televize Genus TV, která vysílá na Liberecku, plzeňské Zak TV a olomoucké TV Morava. Ústecká TV Lyra by měla být zavřena, řekl deníku ředitel Primy Marek Singer. Prima síť R1 ovládá prostřednictvím dceřiné společnosti Regio Media. Ta vždy držela v regionálních studiích majoritu, většinou 51 procent, zbytek připadl regionálním akcionářům.

Se současnou licencí Primy je spojena nutnost sdílet vysílací kmitočty v určitých časech s regionálními vysílateli, mimo jiné s RTA. Licence Prima family, kterou bude televize používat od ledna, podobnou podmínku neobsahuje. RTA se kvůli tomu obrátila na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání, Český telekomunikační úřad a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Televize Prima reagovala podáním trestního oznámení a civilní žaloby.

TV Prima také nabídla RTA, že by za 100.000 korun měsíčně mohla své vysílání připojovat do programu stanice Prima Love. S touto variantou nesouhlasí výkonný ředitel RTA Pavel Zuna. "Jednoznačně trváme na zachování současného modelu, který máme garantovaný licencemi," řekl již dříve novinářům.