Rádio Česko může přestat vysílat na vysílačích BBC

pondělí, 09. ledna 2012, 17:52 Aktuality MediaGuru

Zpravodajská rozhlasová stanice Rádio Česko by mohla přijít o analogové vysílání na VKV vysílačích BBC World Service. Sobotní vydání Lidových novin informovalo o tom, že britská stanice BBC začala šetřit, a proto chce citelně omezit i vysílání na území České republiky. Český rozhlas má zájem na vysílacích frekvencích zůstat dál a v současné době o tom s BBC jedná. Šéfredaktor Rádia Česko Václav Sochor ČTK sdělil, že zánik vysílání této stanice nehrozí. 

"Kromě VKV kmitočtů, které BBC vlastní a jsou pro nás samozřejmě důležité, vysíláme na čtyřech digitálních platformách. V DVB-T multiplexu, přes digitální rádio DAB, satelit a také prostřednictvím internetu," řekl Sochor, podle kterého by se o budoucím vysílání rádia mělo rozhodnout v nejbližší době. 

"BBC dělá škrty v rozpočtu, provoz v ČR je pro ně drahý. Vedeme intenzivní jednání s panem Kolářem z BBC, kde se řeší další podmínky setrvání Rádia Česko na vysílacích frekvencích. ČRo má zájem na vysílacích frekvencích zůstat. Pokud to bude znamenat větší investice, ale zároveň bude stanice vysílat více hodin, tak je to pro nás zajímavé," řekl ČTK Jakub Čížek z oddělení komunikace ČRo. 

Rádio Česko vysílá na analogu šest hodin denně a od loňského roku také čtyři hodiny denně přes digitální platformy a internet. "Pokud by se na tom vedení rozhlasu s BBC domluvilo, jsme připraveni vysílání rozšířit," potvrdil Sochor. 

Rádio Česko je analytická zpravodajsko-publicistická stanice Českého rozhlasu navazující na někdejší české vysílání BBC. Vysílá výhradně mluvené slovo. Obsah vysílání tvoří především aktuální zpravodajství a publicistika.

-čtk-