RRTV vydala Primě osvědčení o zániku platnosti licence

úterý, 17. ledna 2012, 16:12 Aktuality MediaGuru

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) vydala společnosti FTV Prima osvědčení o zániku platnosti licence Primy, kterou od ledna nahradila stanicí Prima family. FTV Prima se tím vyhnula povinnosti sdílet v určitých časech vysílací frekvence s regionálními vysílateli, mj. s Regionální televizní agenturou (RTA), jež kvůli tomu prozatím ukončila vysílání. RTA s postupem FTV Prima nesouhlasí a se svými stížnostmi se již obrátila na RRTV, ČTÚ a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. 

 "Považujeme to za katastrofálně špatné rozhodnutí. Nevidíme jediný důvod k tomu, proč, když Prima vyměňuje licenci, máme být odsouváni do nějakých méně výhodných multiplexů. Majitelé budou vzniklou škodu nárokovat a tím, že je to rozhodnutí státního orgánu, se otevírá možnost nárokovat to na státu," řekl ČTK k rozhodnutí rady výkonný ředitel RTA Pavel Zuna.

Podle rady nelze odhlédnout od skutečnosti, že v prostředí digitálního vysílání již neexistují překážky v podobě omezeného počtu kmitočtů pro televizní vysílání. "Provozovatelé regionálního vysílání tudíž mohou vysílat samostatně, na základě svých stávajících licencí, a to po provedení příslušné změny licenčních podmínek, jak již učinili někteří provozovatelé regionálního vysílání na sdílených kmitočtech," stojí v tiskové zprávě RRTV. 

Ta dále uvádí, že "dotčení provozovatelé mohou využít k regionálnímu vysílání i licence, která byla udělena společnosti EBD, s.r.o. dle čl. II, bod 9) zákona č. 235/2006 Sb., pro provozování celoplošného digitálního televizního programu s časovým rozsahem vysílání, doplňujícím časový rozsah vysílání provozovatelů místního nebo regionálního vysílání na sdílených kmitočtech podle smlouvy o vytvoření programové sítě, popřípadě podat žádost o vydání nové licence dle § 25 zákona č.231/2001 Sb."

Na společných frekvencích s Primou vysílala v loňském roce také regionální studia R1, mezi něž patří TV ZAK, Genus, TV Vysočina, TV Lyra a TV Morava. Z nich začala jako první samostatně vysílat ve třetím digitálním multiplexu regionální TV ZAK v Plzeňském a Karlovarském kraji. Od února zahájí své vysílání také severočeský Genus. Olomoucká TV Morava bude od začátku února nově vysílat své pořady R1 Morava na Prima Love z vysílače Praděd. V současné době tak z regionálních vysilatelů kromě RTA nevysílá také TV Lyra a TV Vysočina.

-čtk-