Soud zamítl žalobu Hrehy na Českou tiskovou kancelář

pátek, 13. ledna 2012, 14:49 Aktuality MediaGuru

Obvodní soud pro Prahu 1 dnes zamítl žalobu Radima Hrehy, který se domáhal určení, že byl k 1. říjnu 2009 jmenován generálním ředitelem ČTK. Rozhodnutí není pravomocné a běží lhůta na odvolání. 

Hreha ČTK řekl, že s odvoláním počítá. "Jsem přesvědčen, že tak, jak to žalovaná (ČTK) podává, tak že to je sice možná právně akceptovatelné, ale společensky ne. A myslím si, že vyšší soudy budou mít i určitý společenský nadhled. Ne takto, jak to bylo na prvním stupni," uvedl Hreha. 

S rozsudkem byl naopak spokojen předseda Rady ČTK Ondřej Šefčík. "Jsem rád… že naše stanovisko, které jsme od samého počátku zastávali a které jsme měli ostatně podložené i právní analýzou, bylo u soudu shledáno jako pravdivé," řekl. 

Rada ČTK uspořádala výběrové řízení na generálního ředitele v roce 2009 poté, co tehdejší ředitel Milan Stibral ohlásil rezignaci. V řízení v srpnu vybrala Hrehu, v září ale výběrové řízení zrušila a Hrehu do funkce nejmenovala. Prvního října 2009, kdy mělo začít funkční období nového ředitele, rada v zájmu nastolení právní jistoty o tom, kdo je oprávněn řídit ČTK, Hrehu odvolala a potvrdila ve funkci dosavadního ředitele Milana Stibrala. 

Hreha tvrdí, že jmenován byl, ale soud se s tímto názorem neztotožnil. "Pokud nebyl dokončen jeho jmenovací proces, nebyl jmenován do funkce generálního ředitele a navíc ještě došlo k dalšímu kroku, že (Rada) ČTK jej k 1. říjnu odvolala z této funkce, tak je jisto, že žalobce není ve funkci generálního ředitele," uvedla předsedkyně senátu Jaroslava Novotná. 

Radim Hreha se u soudu rovněž domáhal verdiktu, že Stibral přestal být ředitelem ČTK v září 2009. To soud odmítl se zdůvodněním, že Hreha není účastníkem právního vztahu mezi ČTK a Stibralem, a proto není oprávněn domáhat se verdiktu o tom, zda takový právní vztah existuje, nebo ne. 

Stibral stál v čele agentury od 9. června 1993 do loňského června. Loni Rada ČTK vypsala nové výběrové řízení, na jehož základě jmenovala k 10. červnu 2011 generálním ředitelem tehdejšího Stibralova náměstka Jiřího Majstra.

-čtk-