Telefónica převede 4. multiplex na firmu Radima Pařízka

úterý, 24. ledna 2012, 20:30 Aktuality MediaGuru

Telekomunikační společnost Telefónica Czech Republic převede příděl rádiových kmitočtů ke 4. digitálnímu multiplexu na firmu Digital Broadcasting, která tutu síť poté dobuduje a bude provozovat. Transakci už schválil Český telekomunikační úřad. Čtvrtý multiplex pokrývá digitálním televizním vysíláním Prahu, Brno a Ostravu.

"Společnost Telefónica Czech Republic se k tomuto kroku rozhodla kvůli tomu, že do budoucna se hodlá zaměřit plně na telekomunikační a ICT služby, které jsou jádrem jejího podnikání," uvedl Farghali.

ČTÚ podle mluvčího Františka Maliny s bezúplatným převodem souhlasil. "Nejde o koncentraci kmitočtů na jednom místě a zároveň jde o subjekt, který na českém trhu dlouhodobě působí," řekl ČTK.

Většinovým vlastníkem Digital Broadcasting je podle údajů z obchodního rejstříku s osmdesátiprocentním podílem ostravská společnost Rádio Čas, kterou vlastní podnikatel Radim Pařízek. Firma Digital Broadcasting podle Farghaliho již v oboru vysílání dlouhodobě působí a má potřebné zkušenosti. "Tato společnost prokázala způsobilost profesionálně provozovat obdobné vysílací sítě," dodal.

Převod přídělu rádiových kmitočtů dočasně přeruší vysílání 4. multiplexu, což by ale podle Farghaliho nemělo omezit příjem hlavních tuzemských televizních kanálů. "Tento krok v blízké budoucnosti rozšíří nabídku služeb v tomto oboru nejen pro velké celoplošné provozovatele vysílání, ale také pro menší televize v regionech, kterým dosud úzká a často i ekonomicky příliš náročná nabídka služeb bránila v rozvoji televizního podnikání," podotkl Farghali.

Telefónica Czech Republic se podle něj bude i nadále podílet na výstavbě vysílací sítě číslo čtyři a na některých technických a logistických úkonech nutných k jejímu provozování. "Tedy v oborech, ve kterých jsou její zkušenost i profesionální zázemí unikátní," dodal.

Česko kompletně přešlo na digitální televizní vysílání loni na podzim. Nyní v ČR existují čtyři tzv. multiplexy. První dva, ve kterých vysílají Česká televize, TV Nova, Prima a TV Barrandov, pokrývají 99,6 procenta republiky. Digitální signál nepřijímají lidé žijící v některých oblastech Šumavy, Českomoravské vrchoviny nebo Beskyd.

Multiplex, který provozuje společnost Czech Digital Group, technicky zajišťují České Radiokomunikace a vysílají v něm TV Metropol, Prima Love nebo křesťanské Radio Proglas, má pokrytí 95,5 procenta. Signál není dostupný například na Znojemsku nebo v oblasti Beskyd. Čtvrtý multiplex pokrývá 23 procent populace.

-čtk-