Chorvatská RTL má problémy, hrozí ji stop za přemíru zábavy

pondělí, 06. února 2012, 09:01 Aktuality MediaGuru

Chorvatské televizní stanici RTL, kterou si denně naladí asi čtvrtina tamních diváků, v těchto dnech hrozí, že jí tamní Rada pro elektronická média dočasně zakáže vysílat. Důvod je přitom podle portálu jutarnji.hr poněkud kuriózní - málo informací a příliš zábavy v programu stanice, která vysílá od dubna 2004 a jejímž většinovým vlastníkem je velký evropský provozovatel televizí a rádií RTL Group se sídlem v Lucembursku. 

Podle programových podmínek má televize vysílat alespoň 18 procent informativních pořadů, což podle tvrzení jejích představitelů po započtení zákonné desetiprocentní tolerance plní. Mediální rada je ale jiného názoru, protože řada pořadů, které televize vykazuje jako informace, je podle radních čistá zábava a limit je tak naplněn jen z poloviny. Spor se dnes vede například o to, kam spadá zpráva o rozchodu chorvatské popové hvězdičky nebo reportáž o nové bundě balkánského módního guru. 

O dalším osudu televize, která se případné sankci, tedy dočasnému zákazu vysílání, hodlá bránit, se rozhodne v tomto týdnu. Hlavním konkurentem RTL na chorvatském trhu jsou vedle veřejnoprávní televize dva programy tamní televize Nova, která stejně jako ta česká spadá pod mediální skupinu Central European Media Enterprises (CME).

-čtk-