ČT připravila pro vysílání Krizovou mapu Česka

čtvrtek, 16. února 2012, 14:05 Aktuality MediaGuru

Česká televize představila projekt s názvem Krizová mapa Česka, který má pomocí sociálních sítí a internetu usnadnit při mimořádných situacích zapojení diváků a obyvatel ze zasažených oblastí do krizového zpravodajství. Na tiskové konferenci to řekl generální ředitel České televize Petr Dvořák.

"Tuto Krizovou mapu budeme spouštět při mimořádném vysílání ČT24 jako podpůrný prostředek pro televizní vysílání," řekla šéfka divize ČT Nová média Pavlína Kvapilová. Dodala, že cílem projektu není nahradit krizové telefonní linky a suplovat současný záchranný systém. Krizová mapa také nebude přístupná veřejnosti neustále, ale jen tehdy, kdy to mimořádnost situace bude vyžadovat. V takovém případě otevření systému oznámí ČT24.
Kvapilová uvedla, že při přírodních katastrofách jsou všechny informace důležité. "Potvrzují to naše zkušenosti s krizovým zpravodajstvím při povodních v roce 2010, kdy se během kontinuálního zpravodajství ČT24 připojily desetitisíce diváků prostřednictvím sociálních sítí," dodala.

Informace se v Krizové mapě Česka budou soustřeďovat z několika zdrojů. Systém je bude přebírat ze sociálních sítí Facebook nebo Twitter, ze zpráv elektronické pošty nebo bude možné údaje zadat přímo přes webový formulář služby. Připojit bude možné fotografie nebo odkazy na videonahrávky.

Krizová mapa Česka je postavena na volně přístupné platformě s názvem Ushahidi (ve svahilštině Svědectví). Nově zadané informace se bude proškolený tým spolupracovníků snažit ověřit a případně vyloučit nesouvisející či zavádějící zprávy. Výstupem pak podle organizátorů má být přehledný souhrn občanských hlášení lokalizovaných na mapovém systému internetové společnosti Google. Ta mapový základ poskytla zdarma.

Projekt vznikl ze spolupráce se světovou dobrovolnickou sítí The Stand Task Force, která pomáhala s mapováním neštěstí a katastrof při zemětřesení na Haiti, povstání v Libyi nebo záplavách v Pákistánu.

-čtk-