Obrat výzkumných agentur loni klesl na 2,28 mld. Kč

pátek, 03. února 2012, 14:17 Aktuality MediaGuru

Obrat tuzemských výzkumných agentur loni klesl meziročně o pět procent z 2,4 miliardy korun v roce 2010 na 2,28 miliardy korun. Vyplývá to z údajů, které poskytlo sdružení agentur pro výzkum trhu a veřejného mínění SIMAR. Původně sdružení SIMAR předpokládalo růst loňského obratu o pět procent 2,52 miliardy korun. 

Obrat oboru výzkumných agentur se loni dostal zpět na úroveň roku 2009. Zatímco v roce 2009 odhadovaný obrat výzkumných agentur meziročně klesl o dvě procenta na 2,25 miliardy korun, tak o rok později se díky oživení poptávky zejména na straně obchodníků a výrobců spotřebního zboží zvýšil na 2,4 miliardy korun. 

"Výše obratu v roce 2011 byla loni v květnu odhadována optimisticky. Z 21 odpovídajících agentur předpokládaly pouze tři agentury pokles. Jejich celkový odhad představoval růst o 4,6 procenta. Proto jsme také předpokládali, že celkový výkon výzkumu trhu v ČR dosáhne 2,52 miliardy korun a svým meziročním růstem o pět procent naváže na dlouhodobý dynamický trend," uvedl výkonný ředitel SIMAR Stanislav Zahradníček. 

Letos v lednu ale agentury už tak optimistické nebyly a pokles loňského obratu oznámila více než polovina z nich. "Proto odhadujeme obrat celého oboru výzkumu trhu v roce 2011 na 2,28 miliardy korun," podotkl Zahradníček, podle kterého by se letos měla situace zlepšit. "Vedou nás k tomu odhady 23 agentur, z nichž pouze tři předpokládají mírný pokles obratu. Celkově odhadly svůj letošní obrat ve výši 1,793 miliardy korun a růst minimálně o 2,5 procenta," uvedl Zahradníček, podle kterého by obrat celého oboru měl letos vzrůst meziročně o tři až pět procent na 2,35 miliardy korun až 2,4 miliardy korun. 

Obor výzkumu trhu a veřejného mínění loni v Česku zaměstnával zhruba 13.000 lidí. Samotné výzkumné agentury zaměstnávaly 1900 lidí, z toho 600 zaměstnanců na zkrácený úvazek. Dalších 11.000 lidí pro výzkumné agentury pracuje jako tazatelé. 

Zadavatelé průzkumů preferují především tradiční metody výzkumu. Ze všech prostředků je 86 procent investováno do kvantitativních výzkumů, které se zaměřují na sběr velkého množství dat. Přes polovinu zadávaných výzkumů tvoří podle sdružení SIMAR zakázky z výrobní sféry, zejména od výrobců kosmetiky a automobilů. Na druhém místě co do množství zakázek jsou shodně zadavatelé z médií a z oboru finančních služeb. 

SIMAR je neziskové sdružení agentur výzkumu trhu a veřejného mínění v České republice. Mezi jeho členy patří například Incoma GfK, STEM/MARK, Ipsos Tambor, Mediaresearch, TNS AISA, Millward Brown CR či Factum Invenio.

-čtk-