Palmknihy registruje nárůst prodeje elektronických knih

pondělí, 13. února 2012, 07:26 Aktuality MediaGuru

Společnost Palmknihy registruje v prvních dvou měsících letošního roku nárůst prodeje elektronických knih. „V prvním roce komerčního provozu se naše prodeje pohybovaly kolem dvou stovek knížek měsíčně. Letos jsme jen za první dva měsíce prodali o dva tisíce titulů více,“ uvedl Jiří Vlček, zakladatel a současný ředitel společnosti Palmknihy, která eknihy prodává od roku 2010.

K nárůstu prodeje elektronických verzí knih dochází po celém světě. Za oceánem zaznamenaly elektronické knihy největší boom v posledních pěti letech. Ve Spojených státech se z necelého půlprocentního podílu na knižním trhu v roce 2007 se prodeje během loňského roku vyšplhaly na dvacet procent.

Podobně jako v roce 2007 v USA si stojí eknihy dnes i v  České republice. V současnosti jim patří přibližně 0,03 procenta trhu. „Náš předpoklad je v roce 2015 patnáctiprocentní podíl na českém knižním trhu,“ představil budoucí vývoj elektronických knih v České republice Jiří Vlček.

Rozvoji elektronických knih napomáhá i dostupnost potřebných technologií. „Neustále roste počet lidí, kteří především během dne využívají čtečky a tablety. Je to vidět nejen v ulicích, ale i v našich prodejnách,“ uvedl Jiří Matoušek z marketingového oddělení Datartu. Proto vznikla spolupráce mezi Palmknihami a Datartem, jejíž snahou je zákazníkům při koupi čtečky či tabletu nabídnout také odpovídající obsah.

-mav-