Prodej klesl vloni všem deníkům

úterý, 14. února 2012, 08:24 Tisk MediaGuru

Konečný účet za rok 2011 v měřítku prodaných nákladů ukazuje, že všem tuzemským deníkům se prodej vloni snížil.

Souhrnný téměř 9% meziroční pokles prodaných nákladů českých deníků potvrzuje tendence z uplynulých dvou až tří let, kdy se roční snížení prodaného nákladu pohybuje na podobné úrovni. Do roku 2007 se prodané náklady českých deníků vyvíjely odlišně než v hlavních zemích západní Evropy a severní Ameriky. Pokles prodejů přišel do Česka až v roce 2008, od té doby ale deníkům ubývá každý rok podobné množství prodaných výtisků. Loňské 9% snížení znamená, že se každý den vloni prodalo o 108 tis. výtisků novin méně než o rok dříve.

Mezi deníky, které vloni zaznamenaly nejpříznivější vývoj v prodaných nákladech, patří Hospodářské noviny a Právo. U některých deníků je také snížení způsobeno omezováním prodeje přes tzv. ostatní prodej, který prodané náklady uměle navyšuje. Vloni ostatní prodej významně omezily regionální Deník, Lidové noviny a také MF Dnes.

Obdobně jako o rok dříve klesá českým deníkům více pultový prodej než předplatné. Jediným deníkem, kterému se vloni podařilo počet předplatitelů zvýšit, je MF Dnes. Lidovým novinám se podařilo počet předplatitelů alespoň udržet.

Průměrné prodané náklady deníků v roce 2011, v ks

Vývoj struktury prodaných nákladů deníků v roce 2011 vs. 2010

Vývoj prodaného nákladu deníků 2004-2011

Zdroj: ABC ČR

-mav-