SPIR: Mobilní internet v Česku rychle roste

úterý, 07. února 2012, 14:21 Aktuality MediaGuru

Většina českých internetových uživatelů přistupuje k internetovým službám prostřednictvím stolního počítače nebo notebooku. Druhým nejpopulárnějším zařízením pro přístup k internetu je mobilní telefon, jehož obliba velmi rychle roste. Mobilní telefony jsou nejčastěji využívány k vyhledávání praktických informací (vyhledávání, jízdní řády, předpověď počasí, mapy, aj.) a kontrole pošty. Ostatní zařízení jsou používána velmi sporadicky a navíc jen úzkou skupinou uživatelů.

Vyplývá to z páté vlny doplňkového marketingového výzkumu projektu NetMonitor, který pro Sdružení pro internetovou reklamu zrealizovala výzkumná agentura Mediaresearch. Výzkum je zaměřený na chování, zvyky a postoje uživatelů ve vztahu k používání médií.

Nejčastější činností na internetu je přístup k emailu  - 91 % uživatelů internetu přistupuje k emailu prostřednictvím počítače a 21 % pomocí mobilního telefonu. Druhou nejčastější činností je získávání praktických informací, jako např. vyhledávání, jízdní řády, počasí, mapy atd., kterou provádí 85 % uživatelů z počítače a 25 % z mobilního telefonu. Následuje zpravodajství se 74 % z počítače a 15 % z mobilního telefonu.

Proti minulé vlně průzkumu z jara 2011 se zvýšil podíl činnosti získávání praktických informací pomocí mobilního telefonu o 9 % a přístup k e-mailu o 7 %. Ostatní činnosti prováděné pomocí mobilního telefonu jako zpravodajství, sociální sítě a ostatní internetový obsah vzrostly o 5 %. „Takový nárůst během pouze půl roku potvrzuje trend masivního nástupu mobilního internetu,“ komentoval výsledky průzkumu analytik SPIR Petr Kolář. 

Zdroj dat: NetMonitor - SPIR - Mediaresearch & Gemius, gemiusAdHoc, listopad 2011

-mav-