TV Markíza pokutována 100 tis. eur za politickou reklamu

středa, 01. února 2012, 17:15 Aktuality MediaGuru

Nejsledovanější slovenská televize Markíza dostala pokutu 100.000 eur (2,5 milionu korun) za to, že podle licenční rady ještě před oficiálním zahájením kampaně k březnovým předčasným parlamentním volbám vysílala politickou reklamu. Televize v reakci uvedla, že s verdiktem Rady pro vysílání a retransmisi nesouhlasí a že se proti pokutě odvolá. 

K vysoké pokutě sáhla licenční rada kvůli kontroverzním šotům, které v uplynulých týdnech propagovaly představitele nové politické strany 99%-občanský hlas. Vysílání politické reklamy je v zemi povoleno nejdříve tři týdny před parlamentními volbami, které se letos uskuteční 10. března. Televizi nepomohla ani obrana, že šoty nebyly uvedeny v reklamních blocích, ale ve formě sponzorských upoutávek, které si navíc prý neobjednala strana, ale jí blízké sdružení. 

Jednu z nejvyšších pokut za poslední období udělila licenční rada Markíze poté, co televizní stanice patřící do skupiny CME porušila předpisy ohledně politické reklamy už v minulosti. 

Šoty nové formace 99%-občanský hlas, která se podle některých průzkumů oblíbenosti politických seskupení dostala blízko pětiprocentní hranice potřebné pro vstup do parlamentu, vysílaly i televize Joj a jedna komerční rozhlasová stanice. Joj z toho ale vyšla pouze s upozorněním, že porušila zákon. "Nemáme jinou možnost, ačkoliv za to budeme zřejmě neprávem kritizováni," komentoval podle portálu mediálne.sk předseda rady Miloš Mistrík tuto formu sankce pro Joj. Pokutu by mohla rada udělit Joj až za další pochybení při vysílání politické reklamy. Údajné provinění komerčního rádia posoudí rada později. 

S dalším vysíláním šotů televize prý zatím nepočítají. Pokud by se totiž ve vysílání znovu objevily mimo vyhrazený čas pro politickou reklamu, licenční rada by mohla zahájit nové správní řízení a média potrestat ještě přísněji. Rada ale nemá pravomoc, aby vysílání šotů zastavila. 

Strana 99%-občanský hlas vznikla teprve loni v prosinci, už několik týdnů předtím ale nasadila do ulic billboardovou reklamu. Letos pak přibyly televizní šoty, které propagovaly představitele strany.

-čtk-