Bertelsmann připravuje vstup na akciový trh

čtvrtek, 29. března 2012, 07:30 Aktuality MediaGuru

Německá společnost Bertelsmann, která je největší mediální skupinou v Evropě, opouští svůj dlouhodobý odpor vůči vstupu na veřejný trh a začala s kroky, které jí později umožní vydat své akcie na burze. Společnost dnes uvedla, že změní svou právní formu z akciové na komanditní společnost, a její šéf řekl, že jí to umožní vstoupit na burzu jako firma nadále kontrolovaná rodinným holdingem. 

Bertelsmann se chce přeměnit na firmu, která se v německém právu označuje jako SE & Co. KGaA, což je forma, kterou má například chemická společnost Henkel nebo farmaceutické firmy Fresenius a Merck. Rodině Mohnů, která nyní koncern plně ovládá, tak i po prodeji části akcií Bertelsmannu na trhu zůstane kontrola nad strategickými rozhodnutími a jmenováním nejvyšších manažerů. 

Generální ředitel Bertelsmannu Thomas Rabe uvedl, že prodej akcií investorům rozšíří kapitálovou základnu společnosti bez zásadní změny vlastnické struktury. Firma hodlá nové peníze investovat do akvizic s dlouhodobým růstovým potenciálem a globálním záběrem s důrazem na rozvoj digitálních médií, řekl Rabe podle agentury Reuters. 

Plán primárních emisí nyní oživuje řada německých firem. Vede je k tomu vývoj na akciovém trhu, kde index frankfurtské burzy DAX letos vzrostl o zhruba 20 procent. 

Bertelsmann, který vznikl před 177 lety, ze 77,4 procenta vlastní Bertelsmannova nadace založená rodinou Mohnů. Sama rodina vlastní zbylých 22,6 procenta akcií. Liz Mohnová, vdova po Richardu Mohnovi, který po druhé světové válce přeměnil zásilkovou službu na mediální impérium, se dosud vstupu firmy na veřejný trh tvrdě bránila. 

Bertelsmann provozuje síť televizních stanic RTL nebo nakladatelství Random House. V České republice působí prostřednictvím dceřiné společnosti Euromedia Group, která vlastní nakladatelské značky Knižní klub, Odeon, Ikar či Universum.

-čtk-