MF navrhuje sloučit RRTV s ministerstvem kultury

úterý, 13. března 2012, 08:03 Aktuality MediaGuru

Ministr financí Miroslav Kalousek přišel v rámci úsporných opatření s návrhem sloučit Radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) s ministerstvem kultury, které řídí jeho stranická kolegyně Alena Hanáková. Kalousek spočítal, že by ušetřil čtyřicet milionů korun, napsaly dnes Hospodářské noviny (HN). Členy RRTV podle deníku zamýšlený plán pobouřil.

Podle předsedkyně rady Kateřiny Kalistové hrozí, že bude Česko vyloučeno z platformy regulátorů televizního vysílání. "Ztratili bychom punc nezávislosti. V Evropě se něco podobného stalo zatím jen jednou a bylo z toho poměrně velké pozdvižení. Velmi teoreticky by se dalo říct, že by pak hrozila politicky motivovaná kontrola televizního a rozhlasového vysílání," řekla HN Kalistová, bývalá šéfka kulturní komise ČSSD a náměstkyně čtyř ministrů kultury.

Dvanáctičlenná rada měla podle deníku loni rozpočet 54 milionů korun, z toho mzdové výdaje byly 32 milionů korun. Plat členů RRTV přitom představuje skoro čtvrtinu celkového rozpočtu; podle dokumentu ministerstva financí, který mají HN k dispozici, je to 12 milionů korun. Rada má kromě radních ještě zhruba tři desítky zaměstnanců.

"Z nezávislého orgánu, který funguje, by byl v podstatě přílepek ministerstva kultury," varoval mediální expert koaliční ODS Walter Bartoš. Kalouskův úřad ubezpečuje, že je to zatím pouze návrh, o kterém se bude teprve jednat ve vládě. Radek Ležatka z tiskového oddělení ministerstva financí k návrhu odmítl deníku sdělit podrobnosti, jak přesně by si ministerstvo sloučení představovalo, zda by se měnily kompetence a povinnosti rady dané zákonem a kolik zaměstnanců by rada případně musela propustit.

Návrh je součástí obsáhlého materiálu úspor ve státním rozpočtu. Ministerstvo v něm vypočítává několik desítek státních fondů, ústavů, komisí či rad, na jejichž provozu by se daly ušetřit desítky milionů korun. Kalousek plánuje "zjednodušením agend a odstraněním duplicit" ušetřit celkem devět miliard korun. Sloučení by se týkalo například i Ústavu pro studium totalitních režimů, pojala by ho Akademie věd. V tomto případě by Kalousek ušetřil dalších 75,5 milionu korun.

S podobným plánem přišel už na podzim roku 2008 senátor ODS Jiří Oberfalzer. RRTV hodlal spojit s Českým telekomunikačním úřadem. Chtěl, aby vznikl jeden superregulační úřad, který by měl na starosti kmitočty i monitoring vysílání. K tomu nakonec nedošlo. 
Rada pro rozhlasové a televizní vysílání má za úkol dohled na rozhlasovým a televizním vysíláním v České republice. Mimo jiné upozorňuje provozovatele na porušení předpisů, zabývá se licencemi a vede evidenci provozovatelů vysílání. Její členy jmenuje a odvolává premiér na návrh Poslanecké sněmovny.

-čtk-