Nedělní The Sun prodal víc než jeho předchůdce

sobota, 10. března 2012, 10:45 Aktuality MediaGuru

Nový britský nedělník The Sun (Sunday) ze stáje mediálního magnáta Ruperta Murdocha měl úspěšný debut. Prvního vydání z 26. února se prodalo 3,2 milionu výtisků, což bylo o půl milionu více, než kolik v průměru prodával jeho zrušený předchůdce News of The World. Plyne to z dnešních oficiálních údajů britského úřadu pro kontrolu nákladů tisku. 

Nedělní The Sun co do počtu prodaných kopií dvojnásobně překonal nejbližšího konkurenta Sunday Mirror. Podle analytiků médií se ale náklad nového nedělníku usadí pod úrovní nákladu News of The World, protože zájem o první vydání byl ze značné části hnán zvědavostí na nový titul.

Murdochova společnost News International chce pomocí nového nedělníku získat zpět britské čtenáře, které ztratila po červencovém uzavření populárního nedělníku News of The World v důsledku rozsáhlého skandálu s telefonními odposlechy. Nový nedělník se proti svému předchůdci zatím nezaměřuje na skandály a "ložnicovou" tématiku, a zachovává spíše rodinný přístup sobotního The Sun. 

Murdoch oznámil nový nedělník teprve týden před jeho prvním vydáním. Rozšíření The Sun i na poslední den týdne umožňuje levně nahradit ztracený nedělník a navíc využít tiskárenských kapacit odstavených po jeho zrušení. News International má nyní šanci dostat zpět část z 150 milionů liber (4,4 miliardy Kč) odhadovaných ročních tržeb News of The World.

-čtk-