Nepovolená reklama v centru stála firmy dva miliony

čtvrtek, 08. března 2012, 07:52 Aktuality MediaGuru

Krajský živnostenský úřad v Praze za uplynulých 14 měsíců uložil podnikatelům a firmám za nelegální reklamu v centru města více než stovku sankcí. Celková výše pokut přesáhla hranici dvou milionů korun. Město proto apeluje na firmy a vlastníky nemovitostí na území Pražské památkové rezervace, aby dodržovali nařízení města z roku 2005, které reklamní poutače mimo provozovnu zakazuje.

Velkým nešvarem posledních let v Praze je podle ředitelky Živnostenského a občanskosprávního odboru Evy Novakové zejména vyvěšování plachet a poutačů na fasády domů, které lákají na nájmy či prodeje bytů a nebytových prostor. "Obracíme se na všechny podnikatele a vlastníky nemovitostí s výzvou, aby respektovali platnou právní úpravu a přispěli tak k ničím nerušenému vzhledu Pražské památkové rezervace. Žádáme je, aby se vyvarovali nelegálního šíření reklamy v této oblasti," apeluje na obchodníky Novaková.

Její odbor v metropoli plní úlohu krajského živnostenského úřadu. Mimo jiné tak dohlíží právě na dodržování nařízení města z roku 2005, kterým se zakazuje reklama na veřejně přístupných místech, které jsou mimo samotnou provozovnu. V centru města je v rámci tohoto nařízení zakázána reklama šířená letáky, vizitkami a plakáty, které nejsou umístěny na městském mobiliáři. Obchodníci by se měli vyvarovat také osvětleným reklamním tabulím, pultům, či jiným konstrukcím.

Cílem sankcí je omezení reklamy v historickém jádru města, tedy v Pražské památkové rezervaci, do které patří Staré Město, Josefov, Malá Strana, Hradčany, Nové Město a z malé části také Vinohrady, Holešovice, Podolí nebo Smíchov.

-čtk-