Nova chce spolupracovat na úpravě hlasitosti vysílání

pondělí, 05. března 2012, 13:23 Aktuality MediaGuru

TV Nova je podle svého oficiálního sdělení připravena pracovat se zákonodárci na legislativním řešení, týkajícího se úpravy hlasitosti reklamního vysílání. Už dříve do svého vysílání implementovala zvukový procesor, který pracuje dle normy ITU-R BS.1770-1 v souladu s doporučeními vysílací unie EBU.

„Vnímáme stále častější dotazy našich diváků na téma hlasitosti reklamních bloků a jsme připraveni tuto problematiku urychleně řešit,“ řekl generální ředitel TV Nova Jan Andruško. „Návrh legislativního řešení této problematiky s námi nebyl bohužel dopředu diskutován a došlo tak k tomu, že tento návrh situaci podle mého názoru bohužel neřeší. V jeho důsledku by docházelo k absurdním situacím, kdy pokud bychom například vysílali snímek Umělec, pětinásobného držitele Oskara, což je němý film, musel by být reklamní blok také „němý“. To jistě není záměr zákonodárce. My jsme však připraveni se zákonodárci spolupracovat na legislativních změnách tak, aby bylo konečné řešení šetrné k divákovi, a aby bylo smysluplné, efektivní a právně vynutitelné,“ doplňuje Andruško.

Doporučení EBU k dosažení jednotné hlasitosti reklamy vyvěsila na svůj web Česká televize. Standardy, které EBU definuje, ČT postupně zavede do vysílání a bude k tomu instalovat potřebné technické vybavení. Tím by měl být problém s hlasitostí reklamy a teleshoppingu formálně vyřešen, uvedl již dříve generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Přijetí novely zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, která by měla upravit snížení hlasitosti televizní reklamy, teleshoppingu a označení sponzora, nedoporučuje Asociace televizních organizací (ATO). Asociace ve svém stanovisku upozornila na technická úskalí i problém autorských práv. Otázku hlasitosti reklamního vysílání by asociace chtěla řešit pomocí samoregulace. “V rámci ATO již delší dobu probíhají přípravné práce na řešení otázky hlasitosti jednotlivých částí vysílání v podobě samoregulace,“ uvádí ve svém stanovisku.

Návrhem novely zákona se bude zabývat vláda, také ona má ale k němu výhrady.

-mav-